От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Нов електрически багер „Либхер“ заработи в рудник „Асарел"

Нов верижен багер „Либхер“ R9350E-771, с електрически двигател и права лопата с обем 17м3, вече работи в рудник „Асарел". На 7 ноември новата придобивка беше пусната в експлоатация от изпълнителния директор на дружеството инж. Николай Пелтеков, Красимира Цанева - управител на Алки-Л ЕООД - изключителен представител на „Либхер“ за България, Аксел Дьолкен - изпълнителен директор на „Либхер Експорт", и Рафаел Гьопел - генерален мениджър на „Либхер Експорт". Водосвет за здраве на работещите в „Асарел-Медет" и безаварийна работа на новия багер отслужи архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, заедно със свещеник Ангел Желязков от Панагюрска духовна околия.

„За да стигнем до днешния ден, заслуга имат много хора, които искам да поздравя. Благодаря на мениджмънта на компанията, на колегите от отдел „Доставки и логистика“, на екипа от отдел „Ремонт Рудник и ЦРБ“ и на всички, които работиха по тази задача. А на колегите от рудника - пожелавам успешна и безаварийна работа“, каза изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков. Той благодари и на партньорите от „Алки-Л“ и „Либхер“, с които ни свързва много добро сътрудничество от вече няколко десетилетия.

„Пожелавам Ви тази машина да има висок добив и безаварийна експлоатация през следващите 12-15 години“, каза Аксел Дьолкен, изпълнителен директор на „Либхер Експорт“. Той благодари на ръководството и целия екип на „Асарел-Медет“ за доверието и дългогодишното партньорство, като посочи, че „Либхер“ ще помага на „Асарел“ не само в добри, но и в трудни времена. „Нека да е на късмет!“, отправи той традиционния за немските минни инженери поздрав.

След официалната част новият багер извърши атрактивна демонстрация и само с няколко загребвания натовари 130-тонен автосамосвал „БелАЗ". Машината е поверена на екипаж в състав Николай Златанов, Динко Георгиев, Йовко Гърчев и Тодор Терзийски, които са сред най-опитните багеристи в дружеството, а това е предпоставка за спорна и безаварийна работа по рудничните забои.

Модерната машина се захранва с електричество от 6 хиляди волта, отделните ѝ елементи пристигнаха в „Асарел-Медет" със 17 камиона и бяха сглобени за по-малко от месец. Разходът на енергия е 1000 kW на час, колкото е консумацията на едно средностатистическо семейство на месец. Доставката на петия хидравличен багер с електрическо задвижване е поредната инвестиция в модернизация на производството на „Асарел-Медет"АД. Въпреки трудностите, породени от глобалната икономическа несигурност, политиката за подобрения на компанията продължава. Основната цел е намаляване на себестойността на добива и преработката на медна руда, по-пълно и екологосъобразно оползотворяване на наличните запаси руда и намаляване на въглеродния отпечатък чрез внедряване на електрически минни машини.

ЗА МАШИНАТА

Електрическият багер „Либхер“ R9350 E е еталон за мощност, надеждност и ефективност. С повече от 50 години опит и история в минната индустрия, „Либхер“ винаги се стреми към постигане на най-високо качество при производството на своите машини. С присъщото си внимание и към най-малкия детайл немският производител е сред водещите доставчици на минни багери в световен мащаб. R 9350E е един от най-наложилите се модели машини от този тип, произвеждан и постоянно усъвършенстван повече от 20 години. Отличава се със своята ефективност и комфорт и е предпочитан от много световни лидери в сферата на минната индустрия. Мощна задвижваща система, прецизна хидравлика, комфортна кабина и солидни компоненти – това са отличителните черти на багер R 9350E. Създаден за непрекъсната работа, минният багер отлично се справя и с най-тежките предизвикателства. Електрическото изпълнение на машината е оборудвано със солиден електродвигател с мощност от 1200 kW и има значителни предимства - по-малко вибрации по време на работа и съответно по-дълъг ресурс на работните компоненти, по-ниски експлоатационни разходи, нулеви емисии, изключително щадящ околната среда, както и максимална ефективност при ниски температури. Консумацията на ел.енергия е оптимизирана, с възможност за работа в еко-режим, а усилената кофа е с обем от 17м³. Машината разполага с уникална система за идентифициране на технически проблеми и е лесен и достъпен за сервизно обслужване.

 

Абонамент