От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Инвестиция от 55 млн. лева превръща панагюрската болница в свръхмодерен медицински комплекс

Със символична първа копка днес – 29 април, започна изпълнението на мащабния ремонт и техническото обновление на МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище. Проектът е за 55 милиона лева и до края на година ще превърне болницата в свърхмодерен медицински комплекс с многопрофилна дейност и нов онкологичен център. 

Бъдещата визия на комплекса

Гости на събитието бяха  областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, неговите заместници Стефан Мирев и Гинче Караминова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общинския съвет в Панагюрище Станимир Велчев, кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова, членът на Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева, архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов, общински съветници, представители на панагюрския бизнес, изпълнителното ръководство на „Асарел-Медет“АД и десетки лекари и медицински работници. 

Управителят на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД д-р Борислав Ацев представи параметрите на мащабния проект и заяви, че до момента над 300 специалисти са изявили желание да започнат работа в медицинския комплекс. Кметът на община Панагюрище Никола Белишки заяви, че не се съмнява в успеха на проекта и допълни, че с днешната първа копка се слага началото на края на проблемите в панагюрското здравеопазване.

„Днес е един добър ден за гражданите на общините Панагюрище и Стрелча, както и за гражданите от цялата страна“, каза от името на инвеститорите председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков. „Ние, работещите и акционерите в „Асарел-Медет“ АД, вярваме, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас и че за това не е достатъчно само да спазваме законите и да си плащаме данъците. След залата трезор и връщането на Панагюрското златно съкровище, изграждането на СПА център с 25-метров закрит плувен басейн с минерална вода, строителството на многофункционалната спортна зала с две хиляди места, сега дойде времето и за реализацията на най-големия и най-важен проект за двете общини - реконструкцията и модернизацията на общинската болница „Събо Николов“ и превръщането й в уникален, модерен медицински комплекс не само за България, но и за Югоизточна Европа“, заяви проф. д-р Л. Цоцорков.

Сред гостите на церемонията по първа копка бе и заместник-ректорът на Медицинския университет в София проф. д-р Алексей Алексеев, който призна, че е посещавал много елитни здравни заведения в цяла Европа, но никъде не е виждал медицински комплекс от класата на този, с който ще разполага Панагюрище в края на тази година.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова, подчерта, че Министерството на здравеопазването и РЗИ приветстват проекта и тази значима инвестиция в здравеопазването.

Пенка Георгиева, която е председател на пациентската организация „Заедно с теб“, заяви, че като пациент и член на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса се радва, че в България ще се реализира проект на такова ниво и българите няма да търсят лечение зад граница.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков пожела успех на инвестицията и връчи благодарствени грамоти на ръководството и екипа на „Асарел-Медет“АД за оказаната помощ по време на снежното бедствие в района на Велинград в началото на месец март тази година. Тогава четиричленен екип на дружеството в състав д-р инж. Ангел Костов, Цветан Николаев, Цветан Петров и Димитър Гергински, с помощта на булдозер „Caterpillar CAT D8-T”, в продължение на няколко дни прокара над 40 километра пътища в затрупаните със сняг високопланински населени места. „Спасителите на Велинград“ също получиха благодарствени грамоти от областния управител Трендафил Величков.

По стара българска традиция кметът на общината Никола Белишки лисна менче за здраве

Председателят на  Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков разби бутилка шампанско и пожела "На добър час!"

ЗА ПРОЕКТА


Основната цел на проекта е изграждането на модерен високотехнологичен болничен комплекс с онкологичен център и комплексна многопрофилна дейност. Предстои да бъде извършена реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително да се построи онкологичен център, технологично свързан с нея. Проектът ще бъде реализиран с публично-частно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната.

Прогнозната стойност на инвестицията е около 55 милиона лева, които ще бъдат вложени до края на тази година в строително-монтажни работи и ново оборудване. Изграждането на новия комплекс е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване за последните 25 години. Основен инвеститор е „Асарел Панагюрище Здраве“ООД. На всеки 50 пациенти, които ще се лекуват в онкологичния център, държавата ще пести по около 1 милион лева, тъй като цените, на които ще се извършват услугите по здравна каса, ще са около два пъти по-ниски тук спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия.

В новия онкологичен център ще бъдат внедрени двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света.

Окомплектовката им покрива всички показания на алтернативните технологии в комбинация с всички модерни техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия. Тя позволява извършването на широк кръг радиохирургични манипулации и използва нова технология за проследяване на тумора в реално време.

Високите технологии ще позволят да се въведе за пръв път в България едновременно съчетаване на образни диагностични методи (позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, магнитен резонанс, компютърен томограф, роботизиран ангиограф, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което ще предостави на българските пациенти качество от световно ниво.

За целта ще бъде оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф. В панагюрския болничен комплекс ще бъде внедрена уникална система за профилактика и противодействие на вътреболничните инфекции с възможности за осъществяване на регионална програма, което е възможно благодарение на закупената свръхмодерна микробиологична лаборатория за изключително бърза и прецизна диагностика. Лекарственото лечение на онкоболните и други видове заболявания ще се извършва с автоматизирана система за дозиране и прилагането им.

Болничният комплекс ще включва 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева. Планираната дейност в него ще обезпечи уникален комплексен подход към пациентите от профилактика до диагностика, лечение и рехабилитация въз основа на интердисциплинарен подход. Тази дейност ще бъде резултат от системата за постоянна квалификация на персонала и използването на свръхмодерни и високи технологии, съществуващи само във водещи лечебни заведения по света.

На базата на медицинския комплекс ще бъде изграден и учебно-изследователски и научен център, който ще работи в партньорство с медицинските университети в България и чужбина. Там ще бъде осъществявана научна и преподавателска дейност от български и чуждестранни специалисти. Медицинският комплекс с високотехнологичен онкологичен център ще постави Панагюрище на здравната карта не само в България, но и в Югоизточна Европа.

Акценти от изказването на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД

Вярвам, че днес е един добър ден за гражданите на община Панагюрище и Стрелча, както и за гражданите от цялата страна.

Ние, работещите и акционерите в „Асарел-Медет“ АД, вярваме, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас и че за това не е достатъчно само да спазваме законите и да си плащаме данъците.

След залата-трезор и връщането на Панагюрското златно съкровище, СПА центъра с 25-метров закрит плувен басейн с минерална вода, изграждането на многофункционалната спортна зала с две хиляди места, дойде времето за реализация на най-големия и най-важен за двете общини проект - реконструкция и модернизация на общинската болница „Събо Николов“ и превръщането й в уникален, модерен медицински комплекс и за България и за Югоизточна Европа.

„Асарел-Медет“ АД заедно с други съдружници ще осигури привлечени и собствени средства за проекта около 52 милиона лв., а община Панагюрище - 3 млн. лв.

Жителите на Панагюрище, Стрелча и България заслужават да получат това поредно бижу сега, не след 10, 20 или повече години, когато аз вярвам, че България ще стане просперираща и благоденстваща страна и ще осигури висок стандарт на живот за всички българи.

Благодаря на кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки и на Общинския съвет, с които заедно извървяхме пътя до тук.

Благодаря на целия медицински персонал на болница „Събо Николов“, на проектантите, строителите и консултантите за техния висок професионализъм и активно и задружно участие в проекта досега и в бъдеще, когато в следващите 6-8 месеца, тук ще стане реалност едно панагюрско чудо.

Благодаря и на Министерството на здравеопазването, НЗОК, Агенция за лечение на българите в чужбина и другите здравни институции, и пациентски организации за тяхната висока оценка и подкрепа на нашия проект.

Благодаря и на акционерите и ръководството на „Асарел-Медет“ АД, които приеха това поредно предизвикателство да участваме в този проект, както и на останалите съдружници.

Благодаря и на ръководството на инвестиционното дружество „Асарел- Панагюрище Здраве“, начело с управителя доц. д-р Борислав Ацев.

Благодаря и за вярата, подкрепата и търпението на жителите от двете общини по време на строителството на обекта. Но всички знаят, че когато ние застанем зад някой проект или кауза, нещата се случват, колкото и трудности и предизвикателства да има!

На добър час!

Абонамент