От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Министър-председателят Бойко Борисов откри модерният медицински комплекс "Уни Хоспитал" в Панагюрище

Министър-председателят Бойко Борисов официално откри новата Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал” на 11 юни в Панагюрище. Той преряза лентата на новия модерен медицински комплекс заедно с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, кмета на община Панагюрище Никола Белишки, председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД и председател на Българска минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителния директор на „Асарел Панагюрище  Здраве” АД д-р Борислав Ацев и д-р Лучия Добрева, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал”.

На церемонията присъстваха още евродепутатът Андрей Новаков, народните представители Десислава Костадинова, д-р Дончо Баксанов, Димитър Гечев, Бойка Маринска, изпълняващият длъжността областен управител на област Пазарджик Гинче Караминова, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, кметове от региона, представители на бизнеса, държавни и общински институции, браншови и пациентски организации, синдикалисти и десетки граждани, дошли да уважат този паметен за общината момент.

Тържествен водосвет бе отслужен от протойерей Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, и отец Стоян Манолов.

„Без помощта на Господ нищо не може да се случи”, заяви премиерът Борисов и подчерта, че този проект е факт благодарение на обединените усилия на местния бизнес, Общината и държавата.

„Това е знаков ден за Панагюрище. Благодаря на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който е в основата на този проект и показа, че възрожденският дух и традициите на дарителството са още живи. Новата болница е доказателство, че когато всички се обединим, можем да творим чудеса”, подчерта в изказването си кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

„Днес е много важна, историческа дата, не само за Панагюрище, но и за района на Средногорието и страната. С много ентусиазъм, воля и средства превърнахме едва оцеляващата панагюрска болница, в която работеха десетина лекари, в чудо на здравеопазването с над 700 души медицински и немедицински персонал. Този проект се реализира и заради огромната обществена подкрепа и гражданското доверие, които получихме. Благодаря на всички. След обновения хотелски комплекс „Каменград”, залата трезор за експониране и съхранение на световноизвестното Панагюрско златно съкровище и изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Асарел” това е поредният наш значим проект в името на хората. Неслучайно панагюрци вече го наричат „Новото Панагюрско съкровище”, заяви в обръщение към присъстващите стотици гости проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Той подари на премиера Борисов позлатена реплика на фиалата от Панагюрското златно съкровище, като подчерта, че логото на болницата е стилизиран вариант на красивия тракийски съд. С предложението близо до „Уни Хоспитал” да се изгради параклис на свети Николай Чудотворец, чието име носи намиращата се наблизо местност, той поднесе икона на светеца на управителя на здравното заведение д-р Лучия Добрева.

Същността на проекта бе представена от д-р Борислав Ацев, който подчерта, че „Уни Хоспитал” разполата с най-съвременно високотехнологично оборудване и висококвалифициран персонал. „Уникалното при нас е, че предлагаме на пациента комплексна здравна грижа – от профилактиката и диагностиката, до лечението, рехабилитацията и възстановителните грижи”, заяви д-р Ацев.

За проекта

https://www.youtube.com/watch?v=I1qXLFfdk08

  • За пръв път в България се осъществява такава голяма частна инвестиция в областта на здравеопазването, за която „Асарел-Медет“ АД и „Асарел-Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015 г.
  • За пръв път в България в сферата на здравеопазването се реализира такъв проект чрез публично-частно партньорство, което обединява „Асарел-Медет“АД, Община Панагюрище и над 100 лекари, специалисти по здравни грижи и немедицински персонал.
  • За пръв път в България такъв модерен медицински комплекс се изгражда в град с мащабите на Панагюрище.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ разполага с техника на световно ниво и висококвалифицирани медицински специалисти, работещи в 36 специалности, които имат най-високо ниво на компетентност.

В болницата има 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения, за които комплексният подход е водещ. Над 700 души медицински и немедицински персонал се грижи за пациентите по правилата на добрата медицинска практика. Комплексът разполага с 310 легла, които са разположени в комфортни двойни и единични стаи, свързани с модерни комуникации. Функционално свързаните звена в болницата осигуряват навременна и висококвалифицирана индивидуална помощ - от спешното отделение през бързата и модерна диагностика, до компетентното и високотехнологично лечение с най-новите световни методи. Всичко това нямаше да може да се осъществи без уникалната за България информационна система за бърза и дистанционна комуникация не само вътре в болницата, а и с всички външни партньори.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ е вградена единствената българска web-базирана болнична информационна система. Системата има възможност за комуникация с медицинска апаратура – пациентски монитори и телеметрия, инфузионни помпи, лабораторни апарати, роботи за разтваряне на цитостатици, и с използвани от лечебното заведение други софтуерни програми като PACS, лекарствени пакетиращи системи, счетоводни, ТРЗ програми. Може да работи на различни устройства – компютри, таблети, лаптопи, смартфони, което допълнително улеснява екипите при медицинското обслужване.

Особено важно място в болницата заема Модерният център за комплексно онкологично обслужване.

В Онкологичния център са внедрени двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света. Окомплектовката им покрива всички показания на алтернативните технологии в комбинация с всички модерни техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия. Тя позволява извършването на широк кръг радиохирургични манипулации и използва нова технология за проследяване на тумора в реално време.

Високите технологии позволяват да се въведат едновременно съчетаване на образни диагностични методи (компютърен томограф, магнитен резонанс, позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което ще предостави на българските пациенти качество от световно ниво.

За целта е оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф, където екипи от различни специалности ще провеждат едновременно операции и интервенции.

В панагюрския болничен комплекс е внедрена уникална система за профилактика и противодействие на вътреболничните инфекции с възможности за осъществяване на регионална програма. Свръхмодерната микробиологична лаборатория за изключително бърза и прецизна диагностика позволява за 5 минути да бъде определен причинителят на инфекцията, а до 6 часа да стане ясно и нужното лечение.

В ход е стипендиантска програма за студенти по медицина и специалисти по здравни грижи, а усилията на екипа на МБАЛ „Уни Хоспитал“ са насочени към развитието на болницата като база за обучение и университетски център. Единството на медицинските грижи, обучението и научните постижения ще дадат възможност пациентите да получат всичко, заради което пътуват в чужбина. Например организираният Туморен борд, който е с международно участие на водещи европейски специалисти ще обсъжда всеки онкологичен болен на място и ще определя и провежда комплексното му лечение.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ поставя Панагюрище на здравната карта не само в България, но и в Югоизточна Европа. 

Заради инвестицията в изграждането и оборудването на модерния медицински комплекс "Асарел-Медет" АД и "Асарел Панагюрище Здраве" получиха голямата награда "Инвеститор на годината" за 2015 г. от Българската агенция за инвестиции

Изказване на Председателя на Надзорния съвет на "Асарел-Медет"АД и председател на Българска минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков по случай откриването на "Уни Хоспитал", 11 юни 2016 г.

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаема госпожо Министър,

Дами и господа Народни представители,

Госпожо Областен управител,

Уважаеми господин Кмете,

Скъпи приятели и колеги от минния, медицинския и други браншове,

Дами и господа,

Днес е един много важен, бих казал исторически ден за Панагюрище, средногорския регион и България.

Днес официално откриваме един медицински комплекс, в който всички ние - проектанти, строители и доставчици на оборудване, както и общината, здравните държавни органи и компанията „Асарел-Медет“ вложихме много ентусиазъм, воля и средства, за да превърнем само за 10 месеца местната, едва съществуваща болница, в която работеха десетина лекари в едно чудо на здравеопазването, с най-модерна медицинска апаратура и над 700 лекари и медицински персонал.

Този проект е нашия пореден пример как с обединените усилия на община, бизнес и държава може да се ускори решаването на важни за хората проблеми в малките населени места. По този начин в общината се създадоха много добри условия за работа и живот, така че младите хора да не се изселват в големите градове и в чужбина. Това е нашия пример за корпоративна социална отговорност с дългосрочна добавена стойност.

Реализацията на този проект, освен здравно обслужване на световно ниво, носи след себе си нови работни места и възможности за обучение и кариерно развитие, за медицински туризъм от страната и чужбина и нови шансове за малкия и средния бизнес тук и в региона. Но най-важното е, че това е инвестиция в бъдещите здрави, силни и активни поколения.

Този проект мина през много трудности, но се случи, защото бе изграден с професионализъм, отдаденост и любов. Той обедини и съхрани огромната енергия, която черпихме през цялото време от категоричната и еднозначна обществена подкрепа и доверие.

Благодаря на всички, които работиха за осъществяването на проекта!

Благодаря за партньорството на Община Панагюрище, защото за нас това е поредният успешен пример след сътрудничеството в изграждането на закрит плувен басейн и СПА център, изграждането на музейната зала трезор на световноизвестното Панагюрско златно съкровище през 2012 г. и публично-частното партньорство за изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“ през 2015 г.

Благодаря на Правителството и на Министерството на здравеопазването за доброто сътрудничество, както и лично на Министър-председателя, че сподели с нас днешния паметен ден.

И понеже в такива знакови моменти традицията и уважението изискват да се даде дар за спомен, позволете ми да връча на министър-председателя г-н Бойко Борисов това копие на фиалата от Панагюрското златно съкровище - едно от най-красивите неща, изработвани някога от човешка ръка, с посланието, че днес предстои заедно да открием "Новото Панагюрско съкровище" – модерният медицински комплекс „Уни Хоспитал“, чието лого представлява именно стилизирана фиала на съкровището. Заповядайте, г-н министър-председател!

Моят подарък към целия екип на новия медицински комплекс е тази осветена икона на свети Николай Чудотворец с предложението тук, под хълма, който носи името на един от най-уважаваните православни светци, да бъде издигнат параклис и да се именува на негово име, за да носи на хората утеха, упование, душевен мир и изцеление, а алея да свързва болницата с параклиса! Заповядайте, доктор Добрева!

На добър час на "Уни Хоспитал"!

Абонамент