От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

С дарение от "Асарел-Медет"АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков Панагюрище издигна храм на Златното съкровище!

Тазгодишните великденски празници бяха особено тържествени и ще останат паметни за панагюрци!

На 16 април 2012 г., Светли понеделник, официално отвори врати експозицията „Панагюрско златно съкровище”, в която са подредени световноизвестните девет тракийски съда. Това се случва почти 63 години след откриването им от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. Оригиналът е показан в специално построената за целта зала трезор, която се намира в Исторически музей – Панагюрище.

Според графика, съгласуван с Националния исторически музей, при първото си гостуване в новата зала оригиналът на съкровището ще остане в Панагюрище от 16 април до 16 май. Договорено е тракийското злато да се завръща всяка година поне за месец. През останалото време в залата ще се експонира златното му копие, изработено и маркирано от експерти на Националния исторически музей.

Проектирането и изграждането на съкровищницата, съчетала в себе си стил, функционалност и изключителни мерки за сигурност, е изцяло финансирано от „Асарел-Медет” АД и от изпълнителния директор на дружеството и почетен гражданин на Панагюрище д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на българската култура.

Само за първите два дни след откриването, около 1500 жители и гости на Панагюрище се любуваха на знаменития шедьовър от IV - III в. пр. Хр. Съгласно действащата общинска наредба, входната такса за експозицията е 4 лева, а ученици, студенти и пенсионери ползват отстъпка от 50 %. За посетителите са осигурени аудиогидове, като информацията е записана на пет езика – български, английски, френски, немски и руски. 

ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА ЗАЛА

Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов - архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, заедно с отец Стоян Манолов, благословиха родолюбивото дело. Красиви момичета от мажоретния състав към Обединен детски комплекс посрещаха гостите на тържеството.

Лентата на новоизградената зала трезор прерязаха вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Делян Добрев, министърът на културата г-н Вежди Рашидов, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и дарителят д-р инж. Лъчезар Цоцорков. 

По стар български обичай г-жа Попова лисна менче с вода и пожела „На добър час!”. 

На церемонията присъстваха още над 280 гости, сред които бяха народните представители г-жа Гинче Караминова, г-жа Красимира Симеонова, г-н Петко Петков и г-н Иван Иванов, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Иво Маринов, областният управител на Пазарджишка област д-р Дончо Баксанов, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-жа Веселина Зумпалова – Ралчева, заместник-кметовете г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, общински съветници, кметовете на населени места в община Панагюрище, наследници на откривателите братя Дейкови, бележити историци, представители на бизнеса, музейни работници и медии.

„Като панагюрци пристъпихме към реализацията на този проект с толкова много преклонение пред Панагюрското златно съкровище и пред древната история на нашите земи, с толкова много воля да сбъднем мечтата на поколения наши съграждани и с толкова много амбиция да създадем експозиция на световно ниво, че резултатът не е само една зала трезор. Панагюрци издигнаха своеобразен храм на Съкровището!”, заяви дарителят д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който подкрепи проекта и като изпълнителен директор на финансиращата компания, и като меценат на българската култура.

В изказването си той подчерта, че за пръв път от над шест десетилетия справедливото и категорично искане на Панагюрище е посрещнато с разбиране от управляващите и благодари за активната и резултатна работа по реализацията на този проект на тогавашният народен представител и настоящ кмет на общината г-н Никола Белишки.

От своя страна г-н Белишки припомни, че подкрепената от него и дарителите инициатива е дошла от самите панагюрци, като първата стъпка към завръщането на Съкровището е направена през есента на 2010 година с единодушно приета декларация от тогавашния Общински съвет. След това Сдружението на предприемачите в Панагюрище започва подписка, подкрепена от хиляди панагюрци и разпратена до държавните институции. Градоначалникът подчерта, че проектът се реализира благодарение на ясно изразената воля на панагюрци, политическото решение на управляващите и подкрепата на дарителите. Той завърши с думите: "Днес присъстваме на хубавия край на една приказка. Както много други приказки тя започва с "Имало едно време трима братя." Това са братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. Тази приказка започва своя нов живот днес, когато наследниците на тези достойни и честни хора, заедно с всички нас, ще прекрачат прага на новата зала. Сигурен съм, че това няма да е последната хубава приказка за Панагюрище и всички заедно ще имаме куража да отстояваме значимите си каузи и да сбъдваме мечтите си!".

В приветствието си министърът на културата г-н Вежди Рашидов предложи идеята да се създаде и лично той да оглави Инициативен комитет за изграждане на бюстове на тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, които да бъдат разположени в експозицията в Историческия музей.

„Важно е да изразим благодарност към тези, които допринесоха България да стане по-известна, популярна и значима на картата на световното културно наследство”, подчерта той.

"Горд съм, че съм съпричастен с реализацията на тази идея, за чието осъществяване - като народен представител, много усилия положи настоящият кмет на Панагюрище Никола Белишки", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов и подчерта, че са взети всички мерки за сигурност и са приложени най-модерните технологии за охрана на Панагюрското златно съкровище в новата експозиция.

ДАРЕНИЕТО

Непосредствено след като гостите разгледаха експозицията, д-р инж. Цоцорков подписа дарителски договор с кмета на общината г-н Никола Белишки и директора на Исторически музей – Панагюрище г-н Георги Абдулов за финансирането, с което е изградена и оборудвана залата трезор и прилежащият комплекс, включително информационна зала и сувенирен магазин. Стойността е 4 милиона и 450 хиляди лева, като тази дарителска сума е разделена поравно между «Асарел-Медет» АД и г-н Цоцорков в качеството му на меценат на културата. Допълнително през месец май ще бъдат дарени и две златни копия на съкровището на обща стойност 1 милион и 700 хиляди лева. По едно копие ще получат Националният исторически музей и Исторически музей-Панагюрище, където те ще се експонират в отсъствието на оригинала.

Пред погледите на първите посетители изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД връчи ключовете от трезора и експозицията на директора на музея г-н Георги Абдулов.

“Няма еквивалент на това, което дарявате”, подчерта кметът на общината г-н Никола Белишки и поднесе на д-р инж.Лъчезар Цоцорков символичен подарък - копие от страницата с подписката за връщане на Съкровището в Панагюрище, където изпълнителният директор на дружеството се е подписал като гражданин през есента на 2010 година. На директора на Историческия музей градоначалникът пък подари цялата подписка с думите: “Това е символ на единството!”.

Колекционерски монети с Панагюрското златно съкровище получиха за спомен от дарителите вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на икономиката Делян Добрев, министърът на културата Вежди Рашидов, директорът на Националния исторически музей проф.Божидар Димитров и областният управител д-р Дончо Баксанов.

 


КОМПЛЕКСЪТ

Подземният трезор, който е проектиран от „Архитектура и наследство” ООД - Пловдив, отговаря на най-високите стандарти в областта на музейното дело и гарантира изключително висока степен на сигурност. За изграждането му са използвани близо 1500 кубически метра специален бетон, съобщиха от страна на главния изпълнител „Реставрация” ЕАД - София. Оттам подчертаха, че това изключително трудно съоръжение е изпълнено само за около осем месеца, въпреки високото ниво на подпочвени води в района на Историческия музей и тежките метеорологични условия през отминалата зима.

В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори и на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Витрините, които са от бронирано стъкло, са проектирани и изработени в Германия и представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Информационната зала към трезора е оборудвана с модерни мултимедийни устройства, чрез които посетителят може да получи по-детайлна информация за Панагюрското златно съкровище, откривателите, дарителите и изпълнителите на проекта. В залата е изложена и „пътната карта на съкровището”, на която са отбелязани гостуванията на тракийското злато в музеите на над 40 града по цялото земно кълбо. Там допълнително ще бъдат разположени още три витрини от бронирано стъкло, които да гарантират сигурността при бъдещи гостувания на други особено ценни шедьоври от българското и световното културно наследство. 

АКЦЕНТИ ОТ ПРИВЕТСТВИЯТА

Проф. Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей:

Лъчезар Цоцорков се нарежда след братята Евлоги и Христо Георгиеви по размера на дарения за науката, култарута и образованието

„Този толкова тържествен ден безусловно ще остане записан в историята на Панагюрище, защото след 63 години Панагюрското съкровище отново се завръща за известно време. Но думата ми ще бъде за хората, благодарение на които България има това съкровище – един не само национален, но и световен паметник на културата, както и за хората, благодарение на които това съкровище е тук днес.

Първата ми добра дума е за откривателите братя Дейкови, които - водени от високия си морал - веднага върнаха съкровището на държавата. Ще кажете, какво странно има в това? Ние, историците, добре знаем, че например Рогозенското съкровище няколко месеца украсяваше една механа, преди да го види кметът, а Вълчитрънското бе осакатено, рязано с ножица... Така че поклон пред братя Дейкови, едни честни, истински българи, които откриха и върнаха Съкровището!

Вторият човек, за когото искам да говоря, е г-н Лъчезар Цоцорков, който спази добрата дарителска традиция, благодарение на която само през Възраждането бяха построени над 1500 училища и няколко хиляди църкви, без грош от държавния бюджет на Османската империя. Г-н Цоцорков построи този музей, това хранилище, без което – съгласно изискванията на закона – съкровището не можеше да бъде изпратено тук... Тъй като аз познавам историята на българското дарителство през последните 150 години, искам да кажа, че той се нарежда по размер на даренията в областта на науката, културата и образованието веднага след братя Евлоги и Христо Георгиеви, построили Софийския университет... Затова - почитания на г-н Цоцорков!”

Г-н Вежди Рашидов, министър на културата:

Пътят на едно съровище е като пътят на детето!

"Всички споменават, че след 63 години Панагюрското златно съкровище се връща в родния си град, но задавате ли си въпроса защо цели 63 години това не е било възможно. Отговорът е простичък - защото никога не се е появила тази политическа воля един министър да сложи подписа си, за да може това съкровище да дойде в родния си край. Това не можеше да стане без политическата воля на правителството, без диалога, който имахме с домакините. Такава политическа воля беше проявена не само за днешното връщане на тракийския уникат на Панагюрското съкровище, както аз го наричам, но и за изработката на неговите две златни копия – които за мен, като скулптор, са си оригинали като качество и стойност...

Показването на богатствата на българската култура на повече места ги прави достъпни за всеки българин, прави съкровищата подвижни и живи. Затова и приветствах идеята Панагюрското съкровище да се завръща за месец или два в годината на мястото, където е било открито. Бих дал един пример – пътят на едно съкровище е като пътят на детето – ражда се, пораства, обикаля света, но се връща в родния си дом. Така е и със съкровището от Панагюрище, което сега се завръща тук като едно пораснало дете..."


Г-н Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма:

Експозицията е инвестиция в самочувствието на нацията!

"Днешното събитие по откриване на експозицията „Панагюрско златно съкровище” е инвестиция в самочувствието на нацията... С проекта за връщане на Панагюрското златно съкровище имаме отличен пример как трябва да се развива културният туризъм и да се създават нови възможности за развитие на регионите. В реализацията на този проект виждаме и друг чудесен пример - пример на висока корпоративна култура"

 

 

Абонамент