От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

"Асарел-Медет"АД посрещна Деня на миньора с лидерско самочувствие

„Асарел-Медет” АД е компания, в която производствената дейност върви редом с грижата за природата“. Това подчерта в приветствието си по случай Деня на миньора Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите. Той каза още, че екоминистерството приветства всички нови практики, които „Асарел-Медет“АД прилага и които са насочени към ефективно използване на ресурсите и опазване на околната среда. „Вашата компания има най-добрата социална политика“, заяви още зам.- министърът.

По традиция асарелци, техните семейства, ветераните от компанията, хиляди жители и гости на Панагюрище и региона се събраха през последната събота на месец август в курорта Панагюрски колонии, за да честват заедно Деня на миньора - професионален празник на всички, работещи в минерално-суровинната индустрия, и фирмен празник на "Асарел-Медет"АД. Празникът бе уважен и от народните представители Петър Кънев, д-р Дончо Баксанов и проф. Станислав Станилов, кмета на община Панагюрище Никола Белишки, областния управител Гинче Караминова и нейния заместник Стефан Мирев, президента на Атлантически клуб Соломон Паси, председателя на Общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, кметове на общини и населени места от общината и региона, президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, ръководители на държавни и общински институции, браншови и граждански сдружения, както и партньори на компанията.Сърдечен поздрав по случай професионалния и фирмен празник на "Асарел-Медет" от името на министър Десислава Танева отправи съветникът й проф. Николай Нанев.

„Съвместно с „Асарел-Медет” изградихме модел за успешно публично-частно партньорство между община и минно предприятие, който често е даван за пример, защото работи за развитието на региона ни. Мога да заявя, че никой в България не може да се похвали с такова ефективно партньорство“, заяви кметът на община Панагюрище Никола Белишки и връчи на изпълнителния директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Делчо Николов почетен знак, посветен на 140-тата годишнина от Априлското въстание.

„Асарел-Медет” е пример за успешен партньорски диалог между синдикати и мениджмънт“, подчерта г-н Пламен Димитров. Той заяви, че КНСБ застава зад ръководството на предприятието и работниците в борбата им с псевдоеколозите. „Всички ние искаме чист въздух за нас и децата ни. Това се постига с инвестиции за модерно производство и чиста околна среда. Това е един от пътищата да развиваме икономиката и да оставим децата си в България“, обобщи синдикалният лидер.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов припомни, че в жилите му тече панагюрска кръв и заяви, че работата му е да търси „кусури“ на работодателите. „Като дойда в „Асарел-Медет“ обаче не ми е лесно. Впечатлен съм от казаното от Вашия изпълнителен директор, че за поредна година отчитате нулев трудов травматизъм, нещо изключително рядко за предприятие от минната индустрия. Това показва, че във Вашата компания работят изключително отговорни хора. Ако има още десет такива компании като „Асарел-Медет“, България ще бъде Швейцария на Балканите“, заяви Димитър Манолов.

В приветствието си към присъстващите изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД инж. Делчо Николов изтъкна, че компанията посреща своя фирмен празник като безспорен лидер в българския рудодобив. Той припомни, че този статут на панагюрското дружество бе затвърден по време на Националното честване на Деня на миньора, когато по време на традиционната церемония на 18 август 2016 година бяха връчени поредните браншови награди. Тогава „Асарел-Медет” АД получи отличията на Българска минно-геоложка камара в категориите „Грижи за природата”, „Безопасност и здраве при работа” и „Най-добри производствени резултати”. За пети път компанията бе отличена и с наградата „Корпоративна социална отговорност” след проведено допитване сред медии и журналисти, които отразяват събитията в минерално-суровинни сектор. В богатата фирмена експозиция от отличия през тази година бяха добавени още третата награда „Инвеститор на годината” за изграждането на МБАЛ „Уни Хоспитал” и наградата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за принос към развитието на българската икономика.

Инж. Делчо Николов посочи още, че размерът на инвестициите в периода от 1999 г. до 2015 г. е 892 милиона лева. „Тези средства са реализирани по седемте фирмени програми за дългосрочно устойчиво развитие, като само в екологичните проекти са инвестирани 78 милиона лева. С предвидените във финансовите разчети за 2016 година 125 милиона лева се очаква съвсем скоро общият размер на инвестициите да надхвърли 1 милиард лева. Благодарение на това, ние вече сме в състояние да преработваме много по-бедни руди, като спрямо първоначалния проект имаме двукратно увеличение на запасите. Глобалната ни цел е максималното удължаване на живота на мината и най-пълноценно изземване на запасите, заради което извършихме проучвания и съвместно с водещи в света минни проектантски компании разработихме два стратегически проекта за дългосрочното развитие на рудник „Асарел“ и на обогатителна фабрика „Асарел“. Всичко това е от стратегически важно значение за работещите, за социалната сигурност и икономическото развитие на целия регион и за приноса ни към националната икономика като един от най-големите работодатели, осигурители и данъкоплатци”, подчерта изпълнителният директор.

„Заслужава да отбележим, че социалните инвестиции на „Асарел-Медет”АД само в последните ни два проекта - за изграждане на модерния медицински комплекс „Уни Хоспитал“ и спортната зала „Арена Асарел“ в Панагюрище, се равняват приблизително на десет общински бюджета. Искам да подчертая, че всички тези добри резултати ние отчитаме в условията на спад на цените на металите на международните борси, които подставиха на изпитание целия ни бранш и много от водещите компании в света. Затова и най-големият успех на „Асарел-Медет” през изминалата година е, че показа устойчивост в едни трудни условия, като не постави под риск социално-икономическата стабилност в общината, региона и страната”, заяви още той в приветствието си.

В заключение инж. Николов благодари за доброто сътрудничество на държавните и общински институции, на бизнес организациите и синдикатите. Той подчерта, че най-ценният капитал на компанията е екипът от работници, служители и мениджъри, които са в основата на отличните резултати, постигнати от „Асарел-Медет“АД и през изминалата година.

Празникът започна с водосвет за здраве и благодарствен молебен, който бе отслужен в параклиса „Свети Иван Рилски” от архиерейския наместник протойерей Атанас Манолов.

Асарелци и гостите на празника се насладиха на фолклорната магия на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик”, популярната изпълнителка на народни песни Румяна Попова и малките танцьори от формация „Тангра” към народно читалище „Искра” в село Попинци. Хитовете на звездния дует Богдана Карадочева и Стефан Димитров, и модерното звучене на Лора Караджова допълниха пъстрата музикална палитра. За доброто настроение на празнуващите се погрижиха известните актьори Петко Петков – Шайбата и Васил Драганов, духовият оркестър „Делчо Радивчев” към Народно читалище „Виделина 1865” – Панагюрище и мажоретен състав „Елинор” към Обединен детски комплекс – Панагюрище.

Присъстващите опитаха курбана, приготвен лично от кулинарния виртуоз Ути Бъчваров в казан от асарелска мед, а за най-малките имаше забавления и атракции.

По традиция се изви и дълго празнично хоро, което бе поведено от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” проф. д-р Лъчезар Цоцорков и фирмения знаменосец Найден Калугеров, който има над 40 години непрекъснат трудов стаж в дружеството.

Кулминацията на концерта бяха музикантите от супер групата „Фондацията”, съставена от легенди на българския рок – Кирил Маричков от „Щурците“, Иван Лечев от ФСБ, Славчо Николов от БТР, Дони от „Атлас“ и Венко Поромански от „Те“.

Хилядите хора на празника пяха заедно с тях вечните български песни, а на финала всички асарелци и гости на Деня на миньора отново бяха поздравени от председателя на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов.

Абонамент