От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

„Асарел-Медет” АД стана "Инвеститор на годината`2011" в категорията „Зелена инвестиция”

„Асарел-Медет”АД е победителят в категорията „Зелена инвестиция” на традиционния конкурс „Инвеститор на годината”, който се организира от Българската агенция за инвестиции. Изпълнителният директор на дружеството д-р инж. Лъчезар Цоцорков получи престижната статуетка от председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов на 11 януари 2012 година в София. На тържествената церемония присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, американският посланик г-н Джеймс Уорлик, представители на държавни институции и лидери на водещи български компании. 

Наградата на „Асарел-Медет”АД беше присъдена заради двата проекта, които официално бяха открити и въведени през експлоатация през 2011 година. Първият е Циклично-поточната технология за транспорт на откривка с капацитет от 5 000 тона на час. Инвестицията е за над 100 милиона лева, а екологичният ефект е намаляване на вредните емисии от изгорели газове на руднични автомобили с 40,9 %. Вторият проект е най-модерната в Европа Инсталация за екстракция и електролиза на мед от руднични води. В това съоръжение компанията инвестира около 40 милиона лева, като инсталацията произвежда катодна мед с чистота от 99,99 %.

Конкурсът „Инвеститор на годината” се провежда за шести пореден път от Българската агенция за инвестиции, в партньорство с медийната група „Икономедиа". В тазгодишното му издание са участвали 30 български компании, като седемчленно жури от експерти в различни икономически области е оценявало проектите. Организаторите съобщиха, че са отличени компаниите, които са направили най-големите, най-устойчи¬вите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 година.

Освен в „Зелени инвестиции”, награди „Инвеститор на годината” бяха връчени в още три категории. В категория „Активи” „Луфтханза техник София” получи приза при големите предприятия, а „Амер спортс България” бе отличен при малки и средни фирми. Победител в категория „Иновации” стана „ЕВН – България”, а в категория „Работни места с висока добавена стойност” – „Хюлет Пакард България”.

Призьорите в конкурса с министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков

За „Асарел-Медет” АД това е второ отличие от традиционния конкурс на Българската агенция за инвестиции. Компанията получи награда "Инвеститор на годината" и за 2007 година, когато стана първата компания от добивната индустрия с това признание.

Абонамент