От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

„Асарел-Медет” помага за спасяването на болницата до нейната приватизация

Пред лекарите от МБАЛ „Събо Николов” изпълнителният директор на „Асарел-Медет” д-р инж. Лъчезар Цоцорков пое ангажимент да подкрепи и да съдейства за прилагането на спешни мерки, които да оздравят и съхранят лечебното заведение до изпълнение на взетото решение за приватизация.

Срещата се проведе на 18 юни по покана на кмета на общината Георги Гергинеков, председателя на Общинския съвет Филип Калбуров и управителя на болницата д-р Стефалин Попов.

По този повод отново беше обяснено, че „Асарел-Медет” няма настоящ или бъдещ интерес да развива дейност в областта на здравеопазването. „Интересът на „Асарел-Медет” е единствено да бъде защитен интересът на хората от Панагюрище и региона, включително и на всички работещи в компанията и на техните семейства. Това ни е мотивирало и досега да дарим или предоставим за безвъзмездно ползване медицинска техника за около 1 млн. лева”, заяви Л. Цоцорков, подчертавайки че много отдавна трябваше да има изготвена, приета и работеща стратегия за развитие на здравеопазването в общината.

Едно от взетите спешни решения е, че през следващите три месеца - до изпълнение на закъснялото общинско решение за приватизация, „Асарел-Медет” ежемесечно ще доплаща за всеки лекар разликата между реално заработеното възнаграждение и сумата от 1 000 лв. Това ще бъде и гарантираната минимална месечна заплата за абсолютно всеки лекар. Целта е да се предотврати напускането на още медицински специалисти.

Отделно е договорено общинското и болничното ръководство да направят всичко необходимо за привличането на петима нови лекари, за да се възобнови отново дейността на хирургичното отделение и да се осигурят възможности за по-сериозни приходи от здравната каса. За трите месеца до приватизацията „Асарел-Медет” ще доплаща разликата между реално заработеното и договореното с външните специалисти възнаграждение, както и ще предостави апартаменти под наем в новостроящия се фирмен блок.

Компанията ще осигури и стипендии на петима местни студенти по медицина, ако те й бъдат посочени от Общината и болницата. С договори младите специалисти ще се ангажират да работят в панагюрската болница след дипломирането си.

На срещата е обсъдена и идея за развитие на болницата в перспектива – да се разработи проект за доставка на най-ново поколение линеен ускорител за лъчетерапия на онкологични и други заболявания. У нас има едва няколко подобни апарата, част от които били неработещи или от по-стар тип, така че се налагало български пациенти да търсят алтернатива и зад граница. Нивото на онкологичните заболявания в региона съответства на средното за страната, но това е перспективна „ниша” за една нова, профилирана и високоспециализирана медицинска услуга. Възможностите за такова лечение могат да привлекат много пациенти не само от България, но и от съседните страни, смятат медици. Ако МБАЛ „Събо Николов” и Община Панагюрище разработят подобен проект, „Асарел-Медет” е готов да го финансира, като осигури необходимите средства в размер на над два милиона евро.

Абонамент