От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Веселин Топалов стана кръстник на шахматен клуб „Асарел”

Деветнадесетият световен шампион по шахмат Веселин Топалов стана кръстник на фирмения шахматен клуб в панагюрската минно-обогатителна компания „Асарел-Медет” АД.

Гросмайсторът не само присъства на учредяването на клуба, но и проведе сеанс по едновременна игра на 14 дъски.

Сили с шампиона премериха изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков /на снимката по-долу/, кметът на общината Георги Гергинеков, любители на шахмата от „Асарел-Медет” и Панагюрище, както и деца от ученическия шахматен клуб в Основно училище „Проф. Марин Дринов”. 

Надпреварата с гросмайстора завърши при резултат 13,5 : 0,5 точки, като реми записа д-р инж. Лъчезар Цоцорков, получил висока оценка за играта си като любител.

Наградата за най-успешна защитна стратегия срещу шампиона заслужи друг асарелец - Петър Хаинов. Съдия на турнира бе изпълнителният директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев, който придружаваше гросмайстора заедно с друг представител на шахматното ръководство – проф. д-р Николай Недков.

Срещата с Веселин Топалов бе особено вълнуваща и за децата от ученическия шахматен клуб. Като подарък от „Асарел-Медет” те получиха шахматни пособия и литература, както и шахматните дъски, на които малките таланти имаха честта да играят с гросмайстора.

Веселин Топалов и представителите на Българската федерация по шахмат проявиха интерес и към производството на компанията, като останаха впечатлени от мащабите на рудника и автоматизираната система за управление и контрол на технологичните процеси.

Българската гордост в шахмата получи символичен подарък от „Асарел-Медет” – атрактивно черешово топче.

При посещението си в Панагюрище гросмайсторът посети още къщата-музей „Райна Княгиня” и разгледа местните забележителности. 

Абонамент