От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Димитър Цоцорков е първият носител на отличието „SDG Пионерите" за България

Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет"АД Димитър Цоцорков е първият носител за България на световните отличия SDG Pioneers 2022. Призът се връчва от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за активна дейност, която допринася за напредък по Целите за устойчиво развитие. Официалната церемония, на която бяха връчени отличията, се проведе на 15 март в „Техно Меджик Ленд" - София. Димитър Цоцорков получи приза от Огнян Траянов, председател на Българската мрежа. На второ място в конкурса авторитетното жури класира „Уникредит Булбанк", а представители на две компании с равен брой точки останаха на трето – „Загорка" и „Контур Глобал Марица Изток 3".

„Приемам това отличие не като лично мое, а като признание за целия екип на "Асарел-Медет", за фондациите „Асарел" и „Лъчезар Цоцорков" и не на последно място за моя баща проф. д-р Лъчезар Цоцорков“, каза Димитър Цоцорков. Той поздрави всички отличени компании, които имат голям принос към Целите за устойчиво развитие. „Последните две години ни напомниха колко безцени за нас са думи като мир и здраве. Днес е по-важно от всякога да сме обединени от споделени ценности, да сме солидарни, човечни, чувствителни към чуждата болка, мъдри и съпричастни. Пожелавам мир и любов на всички и да се надяваме, че тази безумна война в най-скоро време ще приключи", допълни Димитър Цоцорков.

„Асарел-Медет" е пример как една компания може коренно да промени облика на един град", каза при връчването на отличието Огнян Траянов. „Модерната болница, спортната зала, площади, няма да изреждам всичко. Идете и вижте сами как изглежда Панагюрище", добави той.

Победителят от първия конкурс „SDG Пионерите" за България ще участва във финалния световен кръг на конкурса. Носителите на глобалния приз SDG Pioneers 2022 ще бъдат обявени по време на срещата на върха на лидерите на Глобалния договор на ООН през 2022 г. в Ню Йорк, САЩ.

За конкурса

Всяка година Глобалният договор на ООН признава пионери в работата по Целите за устойчиво развитие — бизнес лидери, работещи на всяко ниво на компаниите, които използват бизнеса като сила за добро. SDG Пионерите играят важна роля за стимулиране на интереса към Глобалните цели на ООН и към това как Глобалният договор на ООН дава възможност на бизнеса да ги осъществява. Българското жури, което разгледа номинациите, беше в състав Огнян Траянов - председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Григорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, Красимира Величкова- Български дарителски форум, Елица Баракова – фондация BCause, доц. Михаил Околийски – представител на Световната здравна организация за България и Румен Донев от Министерство на труда и социалната политика. 

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор на ООН функционира като част от Глобалната мрежа и е официално прогласена на 6 май 2011 г. от Н. Пр. Бан Ки-Мун - генерален секретар на ООН. Тя е обединение на компании, неправителствени организации и образователни институции. Българската мрежа е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната отговорност и устойчивото развитие. Тя е мрежата на отговорния бизнес, която с работата си показва, че бизнесът, посредством участието си в колективни социални проекти, е сила за добро. Мрежата е национална партньорска организация на най-голямата европейска бизнес мрежа за КСО – CSR Europe.

https://www.unglobalcompact.bg

Абонамент