От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

За четвърта поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ събра деца в „Асарел-Медет“ АД

Днес за четвърта поредна година в „Асарел-Медет“АД се проведе инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, на която беше посветен и фирменият календар за настоящата 2016 г. Това е национален партньорски проект на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН,  в който участват фирми и организации от цялата страна, а панагюрската минна компания  бе една от първите, които се присъедини още през 2013 г. 

И тази година децата в училищна възраст на работещите в „Асарел-Медет“АД имаха възможност да посетят работните места на своите родители, а навсякъде откъдето преминаваха звучеше веселата им глъчка. 

Момичетата и момчетата бяха посрещнати от изпълнителния директор инж. Делчо Николов, който им разказа за компанията и ги поздрави с Деня на народните будители. Те разгледаха фирмената експозиция за историята и развитието на „Асарел-Медет“ и се снимаха за спомен с много от експонатите, като сред най-атрактивните за тях се оказаха „трите бика“ - статуетките за „Инвеститор на годината“, които компанията получи за 2007, 2011 и 2015 г. 

Малките гости видяха внушителната експозиция на вече изведените от производството руднични машини, след което се запознаха и със супермодерната диспечерска система  за автоматизирано управление на технологичните процеси в рудника.  Любопитството им бе приковано от това, че в шофьорските кабини на багерите и  автосамосвалите има компютърни станции, а с безжична връзка се следят всички параметри на машините в рудника, включително и налягането на гумите.  Работата на двете циклично-поточни технологии за лентово-конвейерен транспорт на руда и на минна откривка бе проследена на видеомониторите за постоянно наблюдение на съоръженията. 

Приятна работа, тате!“, пожела в ролята на минен диспечер 8-годишният Марио на баща си Димитър Гергински, който е механик в рудник „Асарел“. Вълнуващи срещи между деца и родители имаше и край Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед, където се произвежда мед с чистота 99,99%. Последна спирка от обиколката бяха пречиствателните станции на дружеството, където децата разбраха как показателите на водите в района се следят автоматизирано, а данните са достъпни за всички на сайта на дружеството.

Много се радвам, че бях тук!“, написа едно от децата в книгата за впечатления, а друго скицира там за спомен рисунка на багер. 

Много беше яко!“ и „Като порасна ще работя тук“  бяха част от детските обобщения на един прекрасен ден, зареден с много усмивки, любопитни въпроси и хубави емоции.

Освен инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, която се организира в цялата страна в дните около Деня на народните будители, ежегодно през месец април се провежда и Ден на отворените врати в „Асарел-Медет“, когато всички желаещи ученици, ветерани от предприятието и жители на общината също могат да посетят компанията. 

Гордея се с труда на моите родители в снимки

 

 

 

 

Повече за проекта „Гордея се с труда на моите родители“

Проектът „Гордея се с труда на моите родители” е национална инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, насочена към възраждане на труда като ценност. На 28 и 31 октомври и 1 ноември т.г. „Гордея се с труда на моите родители”, се провежда в 19 компании, в 9 населени места в страната – Врабево, Гълъбово, Девня, Димитровград, Пазарджик, Панагюрище, Перник, София и Смолян. 

В тазгодишното издание участват общо над 500 деца. Проектът има доказан принос за осмисляне на собствения труд от страна на служителите и на неговата ценност, както и разширяване на възможностите за ранно професионално ориентиране на децата чрез съпреживяване на професиите. 

Медийни партньори на проекта са ТВ България он ер, Radio Family, списание „Първите 7“, Investor.bg, Computerworld, b2b media, CSR Bulgaria, „Портал за НПО в България“ (Ngobg.info), списание „Споделени ценности“ и „Детски дневник“.   

Абонамент