От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Кампанията „Чудесата на България” тази година стартира от Панагюрище

Петата национална кампания на вестник „Стандарт” „Чудесата на България`2015 г”. стартира от Панагюрище на 11 юни. По инициативата на изданието началото бе поставено с публична дискусия по проблемите на туризма и културата. Форумът се осъществи в Исторически музей-Панагюрище, благодарение на подкрепата на „Асарел-Медет“АД.

Специално за събитието главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова бе поканила ресорните министри – Николина Ангелкова – министър на туризма, и Вежди Ражидов – министър на културата. Експертна тежест на дискусията дадоха още директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и колегите му проф. Николай Овчаров и проф. Даниела Агре, както и другата известна археоложка доц. Бони Петрунова, която обаче бе в ролята не на учен, а на зам.-министър на културата.

Освен от домакина Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, местната власт бе представена от колегите му от Копривщица, Стрелча, Пещера, Старосел и кметовете на кметства от общината. Председателят на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите Благой Рагин и негови колеги-предприемачи също присъстваха на събитието. Преди старта на дискусията гостите се насладиха на едно от живите чудеса на община Панагюрище – представителен танцов състав „Тангра” при читалище „Искра” в село Попинци с ръководител Мария Терзийска.

ПТФ "Тангра" при читалище "Искра" - село Попинци, е лауреат на много национални и международни фестивали

„Партньорството между държава, местна власт и бизнес трябва да бъде в основата на успешното развитие на тези сфери”, заяви в приветствието си кметът  на Панагюрище Никола Белишки. Като продължение на това меценатът на българската култура проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД, посочи, че предприемачите трябва да бъдат насърчавани да инвестират в културата и туризма. Той предложи да се увличат настоящите нищожни данъчни облекчения при подкрепа на културни проекти, а инициативите в културата и туризма да бъдат представяни по-атрактивно.  Да се разработят и популяризират конкретни туристически маршрути, включително да се развие в перспектива и индустриалният туризъм, предложи още председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД. Той обяви още готовността на фондация „Цоцорков род” да подкрепи няколко конкретни идеи за развитието на родния си край, съвместно с Община Панагюрище. Сред съвместните проекти е възстановка на мястото в местността Мерул, където е открито Панагюрското съкровище, социализацията на крепостта „Красен” и обработката на колекцията от кристали на проф. Михаил Малеев, като част от нея да бъде предоставена на Природонаучната сбирка в Панагюрище. За разработването на проектите и тяхната реализация ще се работи в тясно сътрудничество с местната власт и водещи експерти, посочи още той.

Председателят на Надзорният съвет на "Асарел-Медет"АД препоръча културните проекти да се представят по-атрактивно

Министър Ангелкова впечатли присъстващите с новината, че в София ще бъде изграден Световен музей на туризма и съобщи, че министерството започва активна кампания за популяризирането на над 4000 туристически атракции и работи върху Национална карта на туристическите маршрути.

„Лицето на една нация е неговата култура”, обобщи министър Рашидов и заяви, че един от проблемите в областта на културата е липсата на добър музеен мениджмънт. Той посочи, че „Панагюрище има късмет с човек като проф. Лъчезар Цоцорков“, като даде високата си оценка за подкрепата, която оказва като меценат на културата и мениджър на водеща компания. Неговата заместничка доц. Бони Петрунова съобщи, че се работи върху създаването на фонд „Културно наследство”, чрез който да се финансират проекти, най-вече в сферата на археологията и поддържането на културните паметници.

В края на дискусията Славка Бозукова систематизира събраните на дискусията предложения и поетите ангажименти. Така се даде старт на петата кампания „Чудесата на България”, в която ще се гласува по електронен път, а победителите ще бъдат обявени в края на годината. „Чудесата са разпределени в три категории – „Съкровища”, „Археологически открития” и „Културно-исторически и природни атракции”.

Министър Рашидов и министър Ангелкова участваха във форума в Историческия музей в Панагюрище.

Участниците в дискусията, с която тази година кампанията "Чудесата на България" стартира от Панагюрище.

Абонамент