От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Открита бе фирмена експозиция за историята и развитието на „Асарел-Медет”АД

Фирмена експозиция за изграждането и развитието на „Асарел-Медет” бе открита на територията на предприятието на 27 август в присъствието на мениджъри, работници и служители на дружеството, партньори, музейни дейци и медии.

Лентата прерязаха председателят на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителният директор инж. Делчо Николов и доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей-Панагюрище. Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от архиерейския наместник на Панагюрска духовна епархия протойерей Атанас Манолов.

В приветствието си проф. д-р Цоцорков благодари на всички, които имат принос към реализацията на проекта. Той подчерта, че историята на „Асарел-Медет” е неделима част от историята на българската икономика в последните пет десетилетия и от съвременното развитие и бъдещето на Панагюрския край. „Наш дълг като патриоти и хора с чувство за съхранение на родовата памет е да запазим спомена за миналото и да го предадем на децата и внуците си“, каза още председателят на Надзорния съвет.

Експозицията на „Асарел-Медет“ се откри в чест на 50-годишния юбилей на предприятието, който ще бъде честван на Деня на миньора през 2015 г. С това се постави и началото на една юбилейната година, която ще бъде изпълнена с различни инициативи и значими проекти.

Експозицията е посветена на поколенията работници, специалисти и мениджъри, които са дали своя принос за изграждането и развитието на предприятието. Тя е подредена в реконструирана сграда, недалеч от централната административна сграда и в непосредствена близост до изложената атрактивна руднична техника и флотационно оборудване, използвани в различни периоди от половинвековната история на „Асарел-Медет”.

Паметните моменти от 50-годишната биография на лидера в българския рудодобив са представени в две зали с 557 експоната, над 250 снимки, всички годишни доклади за дейността на предприятието, годишниците на някогашния вестник „Медетска трибуна” и издавания от 2003 година фирмен бюлетин. Посетителите могат да се запознаят с информация първопроходците на рударството в Панагюрския край, както и с различни документи и минни пособия. Любопитни са и сферите на приложение на медта, показани чрез детайли и предмети, които са неизменна част от нашето ежедневие и маркират различни епохи от цивилизационния напредък на човечеството. В таблата и витрините са разположени фотоси, документи и награди, които проследяват петдесетгодишния път на предприятието – от откриването на Минно-обогатителния комбинат „Медет” на 29 декември 1964 година до наши дни. Изложени са отличията за инвестиции, иновации, екология и социална отговорност, ключови за развитието на компанията договори, сертификати и публикации. В текст и снимки се проследяват трите аспекта на устойчивото развитие – икономическа отговорност, екологична отговорност и социална отговорност. Специално място е отредено на приноса на компанията за развитието на Панагюрския край, а в пет класьора са подредени стотици благодарствени писма. Десетките инфраструктурни обекти, изградени през годините от дружеството, подкрепата на проекти в сферата на образованието, здравеопазването, социалната политика, културата и спорта също са представени в експозицията. Основният акцент е върху най-ценното богатство на „Асарел-Медет” АД - работниците, служителите и мениджърите на предприятието. Те се представени пъстро и многоспектърно – като професионалисти в производството, учени, творци, спортисти и изявени мениджъри. Върху три макета са показани производствените площи преди разработването на находището, настоящата промишлена площадка на „Асарел-Медет” АД, както и визията за развитието на района след приключването на минните дейности. Със снимки и умалени модели е представено и уникалното технологично оборудване на предприятието.

Абонамент