От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Официално представяне на книгата "60 мига от моя живот"

Носителят на наградата „Мениджър на годината” д-р инж. Лъчезар Цоцорков представи своята автобиографична книга „60 мига от моя живот” на 20 октомври в Националния дворец на културата в София и на 11 ноември в Театър дом-паметник в Панагюрище.

В столицата - на първата творческа вечер - изпълнителният директор на „Асарел-Медет” и председател на Българска минно-геоложка камара имаше удоволствието над два часа да дава автографи на първите си читатели. Събитието уважиха близо 200 представители на държавни институции, български и чуждестранни компании, бизнес и неправителствени организации, научните и творчески среди.
Рецензентът на книгата проф. Дойно Дойнов и литературният критик Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели, щрихираха основните послания на този съвременен летопис. Те подчертаха, че „60 мига от моя живот” на издателство „Български писател” разкрива в слово и образи историята на един човешки живот. История, в която е дадена думата и на другите – на семейството, на приятели и колеги, на общественици и държавници. „Това е книга без измислени сюжети и герои. Разкрита е една човешка съдба, свързана неотменно със съдбата на Панагюрище, на българската минна индустрия, на българската икономическа и обществена реалност”, акцентираха рецензентите.
От своя страна авторът посочи, че преди време първите читатели на ръкописа са го насърчили да превърне юбилейната си равносметка в книга, достъпна за по-широка аудитория. „Аз неочаквано преоткрих самия себе си, вглеждайки се в мислите си, в делата си и в казаното от другите за мен, натрупало се през годините”, сподели още д-р инж. Лъчезар Цоцорков. Несъмнено сред най-интригуващите части на книгата са житейската равносметка, извадките от личния дневник, богатият фотоархив и спомените за важни моменти от развитието на „Асарел-Медет” и на българската минна индустрия.

Сред гостите на творческата вечер в столицата бяха народните представители Никола Белишки, Ангел Даскалов, Красимира Симеонова и Гинче Караминова, както и кметът на община Панагюрище Георги Гергинеков. 

На предствянето на книгата в Панагюрище в голямата зала на театъра се събраха над 400 представители на институции, бизнес и неправителствени организации, общински съветници, колеги от "Асарел-Медет" и близки на автора. Събитието уважиха и народните представители Никола Белишки, Ангел Даскалов, Красимира Симеонова и Михаил Михайлов, областният управител на Пазарджишка област д-р Дончо Баксанов, кметът на общината Георги Гергинеков, председателят на Общинския съвет Филип Калбуров, представители на Ротари клуб и Сдружението на предприемачите в Панагюрище.

Поздравителни писма до автора на книгата "60 мига от моя живот" изпратиха министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Ангел Марин, заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински и петима министри - на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, на труда и социалната политика - Тотю Младенов, на културата - Вежди Рашидов, на отбраната - Николай Младенов и на спорта – Свилен Нейков. Поздравления бяха получени още от синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа” д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, ректора на МГУ „Св. Иван Рилски” проф. Иван Милев и много ръководители на български и чуждестранни компании.
В музикална изненада на двете творчески вечери се превърна новият видеоклип на певицата Роберта - „Рапсодия”, финансиран с личната подкрепа на д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който тази година беше отличен и с наградата „Златен век” като меценат на българската култура.

Абонамент