От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Половинвековният юбилей на „Асарел-Медет” събра хиляди в Панагюрски колонии

Над 7000 души изпълниха на 29 август поляната пред сцената на „Асарел-Медет”АД в село Панагюрски колонии по повод Деня на миньора и 50-годишнината на компанията.

Тържествата започнаха по традиция с молебен за здраве и благополучие. Той бе отслужен в църквата „Свети Иван Рилски” в Панагюрски колонии от Пловдивския митрополит Николай, в съслужие със Знеполския епископ Арсений и архиерейския наместник на Панагюрска духовна епархия протойерей Атанас Манолов. „Нека Господ закриля празнуващите днес и дари здраве и благодат на всички работещи тук, на жителите на общината и на всички българи”, благослови владиката. Той подчерта, че ръководството на предприятието винаги е помагало на Българската православна църква, помага в строежа и ремонтите на храмове в цялата страна и не спира да твори добри дела.

Сред стотиците официални гости на тържеството бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и нейният заместник Жечо Станков. Юбилея уважиха заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов и народните представители Десислава Костадинова, Дончо Баксанов и проф. Станислав Станилов. Сред официалните лица бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на общинския съвет Станимир Велчев и общински съветници, зам.-областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, кметове на общини и населени места от региона, ръководители на държавни и общински институции, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, лидерите на миньорските синдикати Валентин Вълчев и Владимир Топалов, ректорът на Минно-геоложки университет проф. Любен Тотев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, заместник-председателят на Българска стопанска камара Димитър Бранков, изпълнителният директор на Българска минно-геоложка камара инж. Иван Андреев, мениджъри на фирми-партньори на дружеството и водещите компании от минерално-суровинната индустрия, представители на неправителствени организации и др.

В приветствието си председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков подчерта, че предприятието има впечатляващ принос към местната, регионалната и националната икономика. „Можем уверено да кажем, че с уникалните си постижения „Асарел-Медет“ през тези 50 години оставя диря и в историята на европейската и световната минерално-суровинна индустрия – като технологии, инженерно-технически решения, иновации и култура на фирмено управление. Най-важното е, че устойчивото развитие на Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД е българският пример, който показва, че минната индустрия е двигател за благоденствието на регионите”, подчерта проф.д-р Цоцорков. Той акцентира върху това, че най-големият капитал на „Асарел-Медет” са хората, работещи в него и благодари на всички, които са дали своя принос за развитието на компанията и региона. „Нашата ценностна система е изградена върху принципите на пазарната икономика, устойчивото развитие, спазването на закона, етичните норми и християнските добродетели”, заяви още председателят на Надзорния съвет.

„Асарел-Медет” е символ на професионализъм и социално отговорна политика. Правителството прие стратегията за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия, но без вашите ръце и умове, разписаното в нея няма как да се случи”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя връчи на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков и на изпълнителния директор инж. Делчо Николов плакети по случай 50-годишнината от началото на производствената дейност на Минно-обогатителен комбинат „Медет” на 29 декември 1964 г. и 25-годишнината от откриването на Минно-обогатителен комплекс „Асарел” на 6 декември 1989 г.

Проф. Цоцорков получи и златния почетен знак на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България от изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов, който съобщи, че „Асарел-Медет” АД е едва десетото дружество, което получава това отличие. Проф. Любен Тотев поздрави всички, като посочи, че много от работещите са възпитаници на Минно-геоложкия университет и връчи на дружеството почетния знак на МГУ „Св. Иван Рилски”.

„Асарел-Медет” е предприятие, което не само спазва световните и европейски стандарти, но и само създава такива за фирмена култура, екология, безопасност. Като кмет съм горд, че в общината ни има такова предприятие, което подкрепя всички общински инициативи. Заедно ще продължим да работим за просперитета на Панагюрище и превръщането му в най-доброто място за живеене”, заяви в приветствието си кметът Никола Белишки, след което подари на юбилярите осветена икона на Свети Иван Рилски – закрилник на миньорите и всички българи. Поздравления към екипа на компанията отправиха още Питър Вайгъл - вицепрезидент на стратегическия партньор „Фьост Алпине Интертрейдинг”-Австрия, и заместник-председателят на Българска стопанска камара Димитър Бранков.

„Щастливи сте, че работите в дружество като „Асарел-Медет”, където всички стандарти са на световно ниво. Щастливи сте, че имате и ръководител, който няма равен в България. Дълбок поклон пред Вашия труд”, обърна се към работещите в предприятието президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

Президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа” Димитър Манолов припомни, че преди повече от 20 години синдикати и ръководство са се обединили, за да запазят от разграбване „Асарел-Медет”. Днес мениджърите и акционерите в компанията имат мисленето, че за да са добре, трябва и работниците да са добре. Ръководството на „Асарел-Медет” показва, че не само с хляб се живее и затова Панагюрище днес има спортна зала, а до края на годината ще има модерен медицински комплекс, след това и спортно селище...” подчерта в изказването си Димитър Манолов.

Поздравителни писма за юбилея изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Маргарита Попова, министрите Лилияна Павлова, Вежди Рашидов и проф. Тодор Танев, посланиците на Аржентина, Русия, Беларус и Индонезия в България, ръководствата на бизнес и неправителствени организицаии, кметове на общини и населени места, делови партньори и десетки институции и организации.

Хилядите присъстващи ще запомнят юбилейното честване и с десетките атракции и изненади, подготвени от организаторите. Сладкодумният готвач Ути Бъчваров изкуши присъстващите с цял тон рибен курбан, приготвен в уникален казан от асарелска мед. Небето над курорта бе „покорено” от въздушни асове в атрактивно авиошоу с участието на самолети и делтаплан. Клоуни и аниматори се грижеха за доброто настроение на децата през целия празник.

Погледите и очакванията оправдано бяха насочени към сцената, която най-напред посрещна премиерното съвместно изпълнение на фирмената песен, създадена през 1994 г., и пресъздадена за юбилея от дует „Ритон” и възпитаниците на Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов” в Панагюрище, подготвени от музикалния педагог Нона Немигенчева.

След това от ръцете на децата към небето полетяха 50 балона под звуците на „Многая лета”.

Яркото присъствие на панагюрски таланти се допълни от панагюрския духов оркестър „Делчо Радивчев” към читалище „Виделина” с диригент Андрея Манев, момичетата от мажоретен състав „Елинор” към Обединен детски комплекс- Панагюрище, с хореограф Елеонора Мазнева, представителен фолклорен танцов състав „Тангра” към читалище „Искра” от село Попинци, с хореограф Мария Терзийска, както и от местните изпълнители - ветерани от дружеството Никола Скачков и Цвятко Ценов. Израсналият в село Панагюрски колонии в медетско семейство кавалджия Теодосий Спасов също подари на празнуващите няколко виртуозни композиции.

Хитовата линия продължи с Тони Димитрова, а младите се насладиха на любимците си Михаела Филева, Били Хлапето, Дивна и Вензи. Феновете на попфолка бяха зарадвани от изпълненията на Анелия. По традиция се изви и дълго фирмено хоро, за което тон дадоха Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. Хорото бе поведено от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителния директор инж. Делчо Николов и фирмения знаменосец Георги Чуклев, който от 40 години работи в дружеството.

Кулминацията на празника бе концертът на легендарния вокалист на „Рейнбоу” и„Дийп Пърпъл” Джо Лин Търнър, който пристигна специално от Лондон за участието си във фирмения юбилей. Звездата се раздаде за феновете и им подари час и половина „класики” от световния рок. Феноменалният му концерт бе подарък от „Асарел-Медет”АД и бизнес партньорите на компанията за всички работещи в дружеството и хилядите гости на празника, пристигнали не само от общината, но и от всички краища на страната и чужбина.

Преди празника Джо Лин Търнър обеща на феновете си, че ще доведе рока в Панагюрище и го направи!

А юбилеят приключи късно вечерта със заря, която красиво озари небето над централния площад в Панагюрище. Многобройните гости на града - заедно с Джо Лин Търнър - се насладиха и на въздействащата музикална програма на пеещите фонтани при многофункционалната спортна зала „Арена Асарел” в Панагюрище. Тя бе официално открита в навечерието на празника - на 20 август 2015 г.

Така ознаменувахме 50 години заедно!

И продължаваме заедно!

Още снимки от Деня на миньора и юбилейния концерт "50 години заедно" и интервю с Джо Лин Търнър

Хиляди хора видяха полета на делтапланериста Венелин Стайков. Той прелетя над всички селища от общината и завърши обиколката си над сцената в Панагюрски колонии

Атракция в небето над Панагюрски колонии - авиошоу на самолети от летището в Долна Баня

Музикантите от духов оркестър "Делчо Радивчев" към панагюрското читалище "Виделина" и мажоретките от Обединен детски комплекс създадоха празнично настроение още на старта на тържеството

Талантите от Обединената школа по изкуствата "Евгений Зумпалов" в Панагюрище изпълниха фирмената песен заедно с дует "Ритон"

Аплодирахме българското начало на празника...

Представителната танцова формация "Тангра" към читалище "Искра" в с. Попинци е европейски шампион по фолклор и откри концерта "50 години заедно"

Курбан за всички приготви Ути Бъчваров

Един тон курбан сготви в казан от асарелска мед и раздаде на присъстващите Ути Бъчваров по време на празника. „Казанът, който използвам, е нещо уникално. Той е пълно копие на този, който имат в манастира в Света гора, изкован е ръчно от мед, добита в „Асарел-Медет“ и както се казва - най-накрая казанът си дойде на мястото“, каза сладкодумният кулинар. Същия съд той използвал и при представянето на българските народни традиции на площад „Пале Роял“ в Париж през месец юли тази година. Самият съд е доста голям и капакът му се вдига със специален кран. Готвенето в него е кулинарен спектакъл, в което всички се убедиха на 29 август.

„Всеки готвач си има своя рецепта за рибена чорба. Но колкото повече видове риба се сложат, толкова по-добре. За днешния курбан използвам общо 200 килограма филе от сом, 150 връзки девесил, достатъчно на брой люти чушки", разказа Ути Бъчваров пред водещите на концерта Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

Поздрав към всички от виртуозния музикант Теодосий Спасов, който в Панагюрски колонии винаги се чувства у дома си

Дует "Ритон" изпълни любими хитове и песни от новия си албум

Панагюрският изпълнител Цвятко Ценов честити празника на колегите си - ветерани от предприятието, на ръководството и целия екип на "Асарел-Медет" с акапелно изпълнение на песента "Орчо войвода" 

Никола Скачков изпълни песента "Райна Княгиня" и поздрави ръководството на компанията с ария от операта "Турандот"

Публиката пя любимите си песни заедно с Тони Димитрова

С Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл се изви най-дългото досега фирмено хоро на "Асарел-Медет"

Анелия зарадва почитателите на поп фолка

Михаела Филева, Дивна, Били Хлапето и Вензи пяха заедно с младите си почитатели

А Джо Лин Търнър ни обеща преди концерта, че ще доведе рока в Панагюрище и го направи!

Джо Лин Търнър преди концерта, в отговор на въпроси на отдел "Комуникации" на "Асарел-Медет"АД:

Надявам се феновете в Панагюрище да са готови за рок, защото аз ще доведа рока при тях

Как създавате музиката си, какво Ви вдъхновява?

Много неща са вдъхновяващи. Животът като цяло е такъв! Пишем за това, което преживяваме, за това, което ни движи. Винаги има нещо или някой, който си има история. И аз обичам да пиша за духовната страна на живота, вътрешния живот, мечти, фантазии, необяснимото. Много е интересно за мен.

Лесно ли се работи с музиканти като Ричи Блекмор, Ингви Малмстийн, Николо Коцев, Глен Хюз?

Понякога. Може да бъде трудно с всички. Те имат силни характери и идеи. Но аз вярвам, че ако се уважаваме един друг и сме готови да даваме и вземаме, то тогава може да имаме работни взаимоотношения. Аз всъщност харесвам много талантливите трудни хора. Те имат визия и искат тя да бъде разглеждана по време на работния процес. Мога напълно да разбера този принцип. Не харесвам бездарните арогантни трудни хора.

Ще Ви зададем и въпроса, който Ви се задава може би във всяко интервю напоследък. Ще има ли реюниън на „Рейнбоу“?

Ами, исках истински автентичен реюниън на „Рейнбоу“ – с бившите членове, за да изпълним песни от всяка ера на „Рейнбоу“, за да покажем уважение към наследството и историята на „Рейнбоу“ и лоялните фенове, които имаме. Те заслужават този респект. Това, което не искам, е някоя „кавър“ банда на „Рейнбоу“. Нещо, което е само за бързи пари. Мисля, че ще е обида към това, което беше бандата. Бандата имаше интегритет в своята дълга история. Може да харесате една линия на „Рейнбоу“ повече отколкото друга, но групата винаги е имала автентичност и да излезе с нещо по-малко е просто смешно. „Over The Rainbow” беше истинска почит към наследството. Всички - бивши членове, които в действителност са свирили в бандата в един или друг момент – и разбира се Юрген Блекмор, синът на Ричи, това беше семейство, истинската кръв на Блекмор – няма проблем с това. Бих казал, че това е единственият начин, по който бих искал да направя реюниън – истински, честен, реален, всички ние заслужаваме това!

Можете ли да ни кажете някоя интересна история зад създаването на някоя от Вашите песни или звукозаписни сесии?

“Stone Cold” е велика. Бяхме в Morin Heights, извън Монреал, в средата на зимата – студено и снежно. Живеехме в къща на езеро, близо до студиото. Всъщност можеше да се ходи по малкото езеро до студиото от другата страна. Така че Роджър Гловър и аз решихме да направим точно това една нощ. Но стигнахме до половината път и ледът започна да пука. Беше малко по-топло този ден и предполагам, че ледът се е стопил достатъчно, за да поддаде. Знаехме, че трябва да легнем по корем и да изпълзим обратно до брега близо до къщата. Стигнахме до студиото и започнахме да записваме „Stone Cold”. Точно тогава изригна огромна буря – вятър, сняг, лед, и аз в студиото запях. Така че всички импровизации в края на песента бяха породени от момента. Излишно е да казвам, че песента стана много добре и ние винаги си спомняме за ситуацията. Наистина „Stone Cold”.

Вашите фенове Ви очакват с голямо нетърпение. Кажете няколко думи за тези, за които е започнало обратното броене до концерта Ви?

Много се вълнувам да участвам в това шоу! Никога не съм бил в Панагюрище и искам да се запозная с феновете и там. Надявам се да са готови за рок, защото аз ще доведа рока при тях. Много благодаря и ще се видим скоро!

JLT

Абонамент