От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Получихме браншовата награда за иновации заедно с още четири отличия

Международният изследователски проект X-Mine за развитие на нови сензорни технологии за геоложко проучване и дигитално моделиране на находищата донесе на „Асарел-Медет“ браншовата награда за иновации на Българската минно-геоложка камара. В проекта, който се ръководи от финландска изследователска организация, участват още учени, производители на оборудване и други мини в Европа, а единствената българска компания за тестване на новите технологии има панагюрски адрес. Под аплодисментите на залата наградата на „Асарел“ получи изпълнителният директор инж. Делчо Николов.

По случай Деня на миньора на „Асарел-Медет“ бяха присъдени още четири отличия. За седми път получихме наградата „Грижа за природата“ заради автоматизираното управление на пречиствателните станции, а тази година имаме и отличието „Безопасност на труда“. Данните показват, че само за изпълнението на противоепидемичните мерки дружеството е вложило 620 хил. лв., така че да се осигури безопасността на работещите. Отличено беше участието ни в дарителския фонд за борба с пандемията, заедно с това на другите големи фирми от рудодобива в страната, а компанията ни получи признание и по повод своята 55-годишнина. 

Националното честване на Деня на миньора в София беше открито от държавния глава Румен Радев. Той честити 30-годишнината на Българската минно-геоложка камара и връчи на браншовата организация своя Почетен знак. През изминалите десетилетия браншовата организация е допринесла за внедряването на високи стандарти, нови технологии и политики за социална отговорност, каза президентът.   

„Нека все така минерално-суровинната индустрия да поддържа фундамента на българската икономика“, пожела Румен Радев и подчерта че отрасълът осигурява 5% от брутния вътрешен продукт на страната и е базов за другите сектори.  „Минната индустрия е стабилна, благодарение на хората, които работят денонощно да я правят конкуретна и да осигуряват националната независимост на икономиката и енергетиката”, каза държавният глава в приветствието си. По думите му миньорите са хора от една мъжка професия и индустрия, която е еталон на сила, характер и сплотеност. „В мое лице имате съюзник“, обяви той.

На Националното честване в София присъстваха изпълнителният директор инж. Делчо Николов, производственият директор инж. Иван Чолаков, началникът на рудника инж. Иван Андреев, главният юрисконсулт Лушка Паланкалиева и представителите на синдикалните организации от дружеството Николай Попниколов и  Дарина Дечева. Ваня Денева, прокурист на „Асарел Инвестмънт“, получи персонално юбилейно отличие, а с награда за безопасност на труда беше поощрен екипът на „Асарел-Ремонт“.

Заедно с професионалния празник през тази година Минната камара чества и своя 30-годишен юбилей. По време на тържеството специално беше откроен приносът на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за 25-годишното председателство на БМГК и задаването на нови стандарти в отрасъла. Отличени бяха всички компании-учредителки, които през 1991 г. са влезли в браншовата организация, която остава в историята с подписването на първия колективен трудов договор в страната след тежки преговори със синдикатите заради масови миньорски стачки.

Наградата на „Асарел” получи председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков. Той заяви, че браншът трябва да продължи да действа като едно цяло, както през последните 30 години. „Стилът за управление на една минна компания е да мислим за дълги години напред. Не трябва да мислим само за себе си, а за целия регион, в който работим, за партньорите и за държавата”, посочи Д. Цоцорков.

Той връчи традиционната стипендия „Лъчезар Цоцорков“ на изявен студент от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Тази година академичната общност определи за неин носител Карина Гелова, която учи специалността „Управление на ресурси и производствени системи“. Карина получи наградата на Фондация „Асарел“ и сподели, че е много развълнувана  от възможността за стаж в компанията.

Абонамент