От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Препълнената спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище беше открита от премиера Бойко Борисов

Хиляди панагюрци, гости на общината и приятели на тениса на маса участваха в официалното откриване на новата многофункционална спортна зала в Панагюрище „Арена Асарел“. Тържественото събитие се проведе в четвъртък, 20 август 2015 г., в препълнената зала, събрала над 2000 души. Лентата на най-новата придобивка на Панагюрище прерязаха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД  проф. д-р Лъчезар Цоцорков и кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. 

„Ние вярваме, че смисълът на човешкия живот е всички ние, хората, да работим и живеем така, че да оставим света по-добър след нас“, каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Проектът за „Арена Асарел“ се реализира като публично-частно партньорство между компанията и Община Панагюрище, а инвестицията е в размер на общо 15,5 млн. лв. „Нашата амбиция е с подобни проекти да помогнем на община Панагюрище да стане най-доброто място за живеене в България“, допълни още той.

Заедно с него, в церемонията участваха изпълнителният директор инж. Делчо Николов, членовете на Надзорния съвет, Управителния съвет и Изпълнителното ръководство на компанията, както и ръководствата на синдикалните организации в дружеството.

„Освен на досегашните и бъдещите шампиони от Панагюрище, посвещаваме тази зала и на всички работници, специалисти и мениджъри от „Асарел-Медет“АД по случай 50-годишния юбилей на нашата компания, който ще честваме на 29 август", подчерта още проф. Цоцорков.

„Когато се работи с душа и сърце в сферата на спорта, се случват добри неща като тази зала, която е прекрасна“, каза премиерът Бойко Борисов. „Очаквам отварянето на болницата в Панагюрище, която ще бъде една от най-хубавите в България“, допълни той по повод изграждащия се модерен медицински комплекс в града, което се извършва отново от „Асарел-Медет“АД в партньорство с Общината, като инвестицията възлиза на близо 55 млн. лв.

При официалното откриване на новото спортно съоръжение бе отслужен тържествен водосвет от протойерей Атанас Манолов, отец Стоян Манолов и свещеници от Панагюрската духовна околия. 14-годишната Виктория Манева изпя акапелно химна на Република България и развълнува присъстващите с въздействащото си изпълнение.

Сред официалните гости на церемонията бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, Негово превъзходителство посланикът на Беларус в България Владимир Воронкович, зам.-министърът на енергетиката Жечко Станков и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, областният управител Трендафил Величков и заместник-областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, заместник-кметовете на община Панагюрище Галина Матанова и Георги Павлов, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, общински съветници, кметове на населените места от общината и региона, ръководители на фирми, представители на бизнес, браншови и синдикални организации, ръководствата и членовете на Сдружение на предприемачите, Ротари клуб и Лайънс клуб в Панагюрище и много други. Присъстваха още проектантите на спортната зала, строителният надзор и ръководството на главния изпълнител на обекта, начело с председателя на борда на директорите на „Главболгарстрой холдинг“ Симеон Пешов, както и управителят на дружеството-стопанин „Спорт Инвест Панагюрище"ООД Иван Нетов. Публиката се зарадва и на любими спортни легенди като волейболиста Любомир Ганев и зам.-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева както и на световните и европейски шампиони от общината – Ана Пелова, Мария Оряшкова, Георги Стойковски, Митко Гръблев, Николай Гушмаков и др.

Освен откриването на залата, по време на церемонията, бе даден и официален старт на Международния турнир по тенис на маса „GAC Group 2015 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open”, включен в календара на Международната федерация по тенис на маса (ITTF), като министър-председателят Бойко Борисов символично подаде първото топче. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков направи първото разиграване в новата зала заедно с едно от децата-шампиони от Клуба по тенис на маса „Асарел-Медет“ в Панагюрище - 11-годишната републиканска шампионка Кръстина Иванова, след което подари ракетата си на премиера за спомен от събитието.

Председателят на Управителния съвет на Сдружение „Асарел България Оупън“ Иван Александров от своя страна поздрави участващите в надпреварата 95 състезатели от 24 държави и 5 континента, като благодари на Международната федерация по тенис на маса и на Българската федерация по тенис на маса. Той посочи, че у нас за първи път се организира международен турнир по тенис на маса от толкова висок ранг и зрителите наистина ще се насладят на магията на този спорт. Той благодари на всички, които са подкрепили инициативата за турнира и така са помогнали една дългогодишна мечта да се осъществи. Специално бе изказана признателност на основния спонсор „Асарел-Медет“АД и на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, на Организационния комитет, председателстван от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, на спонсорите и на всички младежи-доброволци, които помагат за провеждането на турнира от 19 до 23 август.

След приключването на тържествената церемония, в залата продължиха квалификационните мачове от програмата на Международния турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън”, което е и първото спортно състезание в „Арена Асарел". Наградният фонд е 35 хил. долара, което се случва за първи път в състезание по тенис на маса в България. Сред участниците са 14 състезатели от ТОП 50 на световната ранглиста. Тук е петата в света Касуми Ишикава, Япония, както и нейните сънароднички Фукухара Аи, с номер 9 в листата и Мима Ито – номер 10. Финалите при младежите и девойките до 21 години и двойките при мъжете и жените, както и награждаването, ще бъдат на 22 август, събота. Решаващите мачове при мъжете и жените ще бъдат в неделя, 23 август, когато ще е и награждаването на победителите в тези категории.

По-рано през деня - в паметния за историята на спорта в общината 20 август 2015 г. - жителите и гостите на града се включиха в Спортен фестивал в градския парк на Панагюрище. Клубове, членуващи в Асоциация на спортните клубове в общината, организираха забавни спортни състезания и атракции, като зарадваха любителите на футбола, леката атлетика, хандбала, джудото, самбото, таекуон-до, бадмингтона, волейбола и др. Там министър-председателят Бойко Борисов се срещна с местните спортисти, както и с членовете на Клуб "Традиция". Те бяха преоблечени във въстанически униформи и превъплътени в национални герои като поп Груйо Бански и Райна Княгиня, а финалът на спортния фестивал бе ознаменуван и с гръм на автентично черешово топче пред погледа на министър-председателя на Република България.

Празнично настроение създадоха изпълненията на духов оркестър "Делчо Радивчев" към панагюрското читалище "Виделина 1865" с диригент Андрея Манев, мажоретния състав към Обединен детски комплекс- Панагюрище, с хореограф Елеонора Мазнева и Фолклорен тансов състав "Тангра" към читалище "Искра" - с. Попинци, ръководен от хореографа Мария Терзийска.

Абонамент