От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

СКРЪБНА ВЕСТ! НАПУСНА НИ ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ

С дълбока скръб съобщаваме, че на 16 май 2017 година ни напусна проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД, почетен председател на Българска минно-геоложка камара, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.

Напусна ни дългогодишният стожер, далновидният мениджър и вдъхновяващият лидер, който беше начело на „Асарел-Медет“АД от 1986 година досега. Напусна ни един достоен българин и родолюбив панагюрец, който безкрайно милееше за своя роден край. Напусна ни истински човек с голямо, всеотдайно и щедро сърце. Той вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас и неизменно го доказваше с житейския си пример и добрите дела, които ще пребъдат!

В този тежък миг на раздяла ръководството и екипът на „Асарел-Медет“АД поднасят своите най-искрени съболезнования и скърбят заедно с неутешимото семейство, близките, приятелите и всички, които обичаха и уважаваха проф. д-р Лъчезар Цоцорков!

Той ще пребъде в паметта на поколенията и завинаги ще живее в сърцата ни!

 

ДЪЛБОК ПОКЛОН!

 

Уведомяваме всички опечалени, че поклонението пред тленните останки на проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще се състои на 19 май 2017 г. (петък) от 9 до 13 ч. в зала „Арена Асарел“ в гр. Панагюрище. Официалният ритуал ще бъде от 10 ч.

Погребението в Гробищен парк – Панагюрище ще бъде в най-тесен семеен кръг.

ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ

(1945 - 2017)

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД - най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината`2009“. Дарител е за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата. Почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. 

Над 30 години бе начело на „Асарел-Медет“.

През 1986 г. става главен директор на Технологичен минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“. Неговата лична инициатива, професионализъм, организаторски качества и всеотдайност в работата, са решаващи за успешното изграждане и пуска в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика „Асарел“ на 6 декември 1989 г.

През 1999 г. проф. д-р Лъчезар Цоцорков става изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Асарел-Медет“ АД, а от юли 2014 г. е председател на Надзорния съвет на дружеството. Под негово ръководство „Асарел-Медет“ успешно се преструктурира и модернизира, прилагайки най-добрите европейски и световни практики в технологиите, екологията и корпоративната социална отговорност.

През 1991 г. Лъчезар Цоцорков става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той бе избран за първия почетен председател на БМГК. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

От 1992 г. до 2012 г. проф. Цоцорков бе член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, а от 2012 г. участва в Консултативния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Член бе на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Участва активно в подпомагането и развитието на читалищното дело, спорта и туризма в община Панагюрище.

Той бе един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп, и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членуваше в Ротари клуб - Панагюрище. Проф. Цоцорков бе инициатор за създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и бе избран за негов първи председател.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе член на Международния организационен комитет на световния минен конгрес – Варшава. Той бе действителен член на три международни академии в областта на минното дело и минералните ресурси. Участваше в Управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издаде книга по фирмено управление и защити докторска дисертация пред Висшата атестационна комисия на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“ през 2000 г.

От 2014 г. бе почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“. Изнасяше лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ и Нов български университет.

МИР НА ДУШАТА МУ!

 

Абонамент