От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

ЦПТ-2: Десет години по-късно

Мъдрите хора казват, че математиката е точна наука, в която 10х5 = 1х50, но Айнщайн е добавил, че всичко е относително. Нищо относително обаче няма при математическите изчисления за ефекта и резултатите от работата на втората в „Асарел-Медет“АД Циклично-поточна технологична линия – за транспорт на откривка. Тя е пусната в експлоатация през месец март 2011 година и по онова време е най-голямата инвестиция на дружеството ни след приватизацията през 1999 година – общо над 100 милиона лева. Сухите цифри са повече от категорични. За тези 10 години, през които ЦПТ-2 работи, са извозени общо 278 185 800 тона откривка. Ако това количество минна маса трябваше да бъде извозено със 130-тонен автосамосвал „БелАЗ“, каквито са на „въоръжение“ в момента в рудник „Асарел“, щяха да са нужни общо 2 243 434 курса. Или ако ги наредим един зад друг, колоната би стигнала от „Асарел-Медет“АД до Токио и обратно.

„С изграждането на ЦПТ-2 основната цел беше да увеличим мощностите за извозване на откривка от рудник „Асарел“ към Западно насипище“, разказва инж. Стефан Данчев – началник смяна в рудника, който от 2000 година работи по циклично-поточните технологични линии в дружеството. „ЦПТ-2 е с капацитет от 5 хиляди тона откривка на час и в началото тръгна с общо три транспортьора, с обща дължина 2 350 метра. Първият етап приключи за около 13 месеца, а през 2012 година преминахме към втория. Построихме нов транспортьор и станаха общо четири. Тогавашният забоен транспортьор стана стационарен № 3. И изградихме нов забоен – с дължина 450 метра. През годините, според развитието на проекта, той беше постепенно удължаван и достигна 1 015 метра. Това е най-дългият забоен транспортьор, който сме имали от 2000 година до сега, обяснява инж. Данчев.

 

Най-голямото предизвикателство за екипа на ЦПТ-2 е през 2017 година. Тогава от двата транспортьора - трети и забоен, е построен един общ с дължина от 1 960 метра. „Заедно с това  направихме нов забоен с дължина от 550 метра. Тогава направихме нещо, което не беше правено в „Асарел“ до момента – да преместим насипообразувателя от кота 1 000 на кота 985 метра, като се има предвид, че общата му тежест заедно с претоварната количка е 1 200 тона. За да бъдат преместени, беше изградено релсово трасе и път съобразен с техническите параметри на насипообразувателя, тъй като той не може да се движи без претоварната количка и по наклон, по-голям от 2,5 градуса. Беше трудно, но се справихме без аварии и други проблеми и насипообразувателят премина от единия транспортьор на новия забоен“, разказва инж. Данчев.

В момента ЦПТ-2 е с обща дължина 4 800 метра, 400 метра от които преминават в тунел под земята. „Условията за работа се промениха доста през годините“, връща лентата инж. Стефан Данчев. „Сега колегите разполагат с комфортни битовки, с климатик, хладилник и други удобства, каквито преди десет години не сме имали. Общо 27 човека работим на ЦПТ-2, като някои са като мен от 20 години. Организираме се така, че всеки да може да поеме работата на другия. Колегите да могат да работят както като оператори на трошачка, така и на насипообразувателя или на някоя от четирите станции“, обяснява инж. Данчев.

Един от най-опитните на ЦПТ-2 е попинчанинът Иван Загорски, който от 20 години работи на различните ЦПТ-та и за него няма тайни в професията. Той е част от Смяна „Г“, в която пък е и най-новото попълнение в екипа на ЦПТ-2 - 25-годишният Александър Манев. Не на шега той застъпва на циклично-поточната технологична линия в началото на месец април и трупа опит и полезни съвети от дългогодишните си колеги. „Много ми помагат във всичко, дават ми съвети, които няма как да научиш в училище или университет“, доволен е Александър. За „новобранци“ като него предстоят обучителни курсове за оператор на трошачка и насипообразувател, за да навлезе по-бързо в тънкостите на занаята.

„Първото, на което учим всеки нов колега, е безопасността“, категоричен е инж. Стефан Данчев. „Постоянно им повтарям, че безопасността и тяхното здраве са над всичко. Искам така, както са дошли на работа сутринта, така да се приберат и вечерта вкъщи при семействата си“. Най-големите трудности за неговия екип са през зимата, когато се борят с капризите на природата. Предизвикателството е голямо, защото цялото ЦПТ-2 е на открито, с изключение на 400 метра, които са в тунел под земята. Времето се променя за минути – от топло пролетно слънце бързо преминава в непрогледна шотландска мъгла, в което се убеди лично и екипът на отдел „Комуникации“.

„Помагаме за адаптацията на младите колеги, но и очакваме от тях нови идеи. Така както ние навремето сме давали и продължаваме да даваме своите предложения, които през годините са се доказали като ефективни и полезни за производствения процес“, допълва инж. Стефан Данчев.

ПОЛЕЗЕН ЕФЕКТ

Разчетите показват, че след пускането в експлоатация на втората Циклично-поточната технологична линия през 2011 година себестойността на извозената откривка е спаднала с 40 процента. С толкова са намалели и вредните емисии от изгорели газове от рудничните автомобили. Заедно с екологичния ефект се постига и икономически резултат заради значителното намаление на обема на произведените тонкилометри и редуциране на разходите за строителство и поддръжка на рудничните пътища.

Абонамент