От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Чествахме Деня на миньора

«Асарел-Медет» АД чества Деня на миньора на 29 август в курортното селище Панагюрски колонии. Тържеството започна с молебен за здраве в местния храм «Свети Иван Рилски», който преди години беше дарен от компанията на Пловдивска митрополия.
Сред официалните гости бяха народните представители от Пазарджишки избирателен район Никола Белишки, Иван Иванов, Ангел Даскалов, Гинче Караминова и Георги Пирински, заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева, пазарджишкият областен управител д-р Дончо Баксанов, кметът на Панагюрище Георги Гергинеков, председателят на Общинския съвет Филип Калбуров, Андреас Шойрингер -вицепрезидент на стратегическия партньор на компанията „Фьост Алпине Интертрейдинг” - Австрия, конфедералните секретари на КНСБ и КТ „Подкрепа” Николай Недев и Веселин Митов, лидерите на двата миньорски синдиката Пенчо Токмакчиев и Владимир Топалов, и много други. С над 60 поздравителни писма държавни институции, делови партньори и неправителствени организации честитиха празника на най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона. В приветствията си гостите акцентираха върху социално-икономическия принос на компанията, постигнатите високи стандарти за опазване на околната среда и безопасност на труда и традиционната подкрепа за развитието на Панагюрския край.

Ежегодно на Деня на миньора „Асарел-Медет” прави публичен отчет на постигнатото и бъдещите си планове. Изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков подчерта, че през 2008 година са преработени рекордните за историята и бранша 13 милиона и 71 хиляди тона медна руда, като добивът на минна маса надхвърля 53 милиона тона. За реализацията на стратегическите програми за развитие на компанията са вложени над 102 милиона лева в нови проекти за производствена модернизация, опазване на околната среда, енергийна ефективност, безопасност на труда и устойчиво корпоративно развитие. 

В рамките на антикризисните мерки през 2009 г. „Асарел-Медет” намали производствената си програма. На този етап е планиран добив на минна маса от 34 милиона тона, или с около 36 % по-малко от отчетеното през 2008-ма, заяви изпълнителният директор. Спрямо миналогодишната е редуцирана и инвестиционната програма, но тя също е динамична и ще се изпълнява в зависимост от икономическата конюнктура до края на годината.
Въпреки изпитанията на световна финансова и икономическа криза, и през 2009 година приоритетни остават проектите за опазване на околната среда, безопасност на труда и развитие на кадрите, подчерта в изказването си г-н Цоцорков. В компанията успешно приключи реализацията на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, а през настоящата година започна изпълнението и на нов проект на стойност 12 млн.лв., спечелил грант от 5 млн. лева по Оперативната програма „Конкурентоспособност на българската икономика”.
„Навременно предприетите и ефективни антикризисни мерки през последното тримесечие и от началото на тази година допринесоха за сравнително добрата устойчивост на компанията в условията на световна финансова и икономическа криза. Като цяло ние посрещнахме значително по-подготвени от други минни компании трудностите, породени от внезапния и силен срив на цената на медта и на търсенето на международните борси. Позитивно е, че през последните месеци суровините постепенно възстановяват цените си, като, разбира се, са далеч от техните пикове. На този етап обаче никой не може да определи тази позитивна тенденция като дългосрочна. Напротив, изказват се опасения, че може да има нови спадове, тъй като положителната тенденция не идва като резултат от повишено търсене. Затова и нашата антикризисна програма е разработена в няколко варианта и имаме готовност да ги реализираме в зависимост от промените в икономическата обстановка до края на годината. Последните позитивни тенденции обаче ни дават основание да сме обнадеждени, че - въпреки изпитанията - ще приключим успешно годината”, заяви д-р инж. Л. Цоцорков.
По време на честването ръководството на „Асарел-Медет” благодари на целия екип, на ветераните от предприятието и всички съмишленици, като изрази признателност на над 20-те утвърдени фирми-партньори, които и през тази година се включиха в организацията на Деня на миньора като рекламодатели. „Този празник е израз на общата ни вяра в по-добрите дни и на решимостта всички заедно да преодолеем предизвикателствата, пред които сме изправени”, заяви д-р инж. Лъчезар Цоцорков. Той пожела здравето, личното благополучие и професионалните успехи да съпътстват 1200-те работници, специалисти и мениджъри на компанията и още около 400-те работещи в дъщерните и смесени дружества.
В концерта, събрал близо 5 хиляди жители и гости на общината, участваха народната певица Надка Караджова с квартет «Славей», фолклорен ансамбъл „Балкан”, Нина Николина и Калин Вельов, Митко Щерев и Илия Ангелов и поп-фолк певицата ДесиСлава. За доброто настроение допринесоха и панагюрските участници - духов оркестър „Делчо Радивчев” към читалище „Виделина”, мажоретният състав от Обединен детски комплекс и танцов състав „Средногорска жарава”. По традиция изпълнителният директор поведе общото фирмено хоро, а знамето на „Асарел-Медет” носеше Владимир Петришки – работник с над 39 години непрекъснат трудов стаж в компанията.

Абонамент