От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

ASAREL Bulgaria Open събра 140 състезатели от 23 страни и 3 континента

Панагюрище се превърна в спортна столица на България от 23 до 28 август т.г., когато в "Арена Асарел" се събраха 140 топ състезатели от 23 страни и 3 континента, за да премерят сили във второто издание на Международния турнир по тенис на маса "Асарел България Оупън".

След като дебютира в световния календар на ITTF през 2015 г. като турнир от Challenge сериите и с награден фонд от $35 000, през 2016 г. ASAREL Bulgaria Open бе вече в по-високия Major клас на ITTF World Tour. Наградният фонд от $80 000 е най-високият в света за турнир от Major-сериите и е вторият по големина в Европа след турнира в Германия, който обаче е от по-високия клас Super series.

Генерален спонсор на турнира отново бе „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона, а инициативният комитет, както и миналата година, имаше ползотворното партньорство с Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по тенис на маса и Община Панагюрище . Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров и почетен председател проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД. В организацията на спортния форум и тази година се включиха много младежи доброволци от общината, на които организатори и спортисти сърдечно благодариха.

След 6-дневната надпревара златният медал при мъжете спечели чехът Томас Конечни (4-то място в схемата на турнира). Той се изправи срещу Куентин Робинот от Франция (8-мо място в схемата). По време на финалния мач, състезателят от Чехия спечели първото място, надделявайки  с 4 - 0 гейма, а французинът зае втората позиция. Медалите на първенците сред мъжете връчи проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.

Първо място при жените зае Юка Ишигаки от Япония (2-ро място в схемата на турнира). Японката оправда всички очаквания и извоюва първата позиция при жените с резултат 4 – 0 гейма. Среброто отиде при сънародничката ѝ Мисаки Моризоно ( 5-та в схемата). Победителките получиха наградите си от Роналд Крамър - Президент на Европейския съюз по тенис на маса, който на 27 август уважи като гост и Деня на миньора - професионалния и фирмен празник на "Асарел-Медет"АД.

Шампионите при мъжете и жените получават премия от $ 9 100 от наградния фонд на турнира и по 200 точки за класиране в Световната ранглиста. Състезателите, класирани на второ място получават по 100 точки за ранглистата и чек на стойност $ 4 500. Примомняме, че премията за отпадналите на полуфинал е $ 2 200 и 50 точки за Световната ранглиста.

В последния ден на турнира се състояха и финалите на двойки. Първо място сред мъжките тандеми извоюваха Алексей Ливенцов и Михаил Пайков от Русия с резултат 3 - 1 гейма. Техните противници, Ченг-Тинг Лиао и Чиа-Хунг Сун (Китайско Тайпе) заеха втората позиция. Победителите бяха наградени от Джан Ган Хеуй – представител Double Fish, Китай, един от главните спонсори на турнира.

Златото при женските довойки взеха японките Мисаки Моризоно и Мию Като, която зае и второ място при девойките под 21 г. с резултат 3 - 0 гейма. На второ място се класира тандемът на Мария Долгих и Полина Михайлова от Русия, които участваха в Олимпийските игри в Рио. Медалите на двойките жени връчи Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, градът домакин на турнира.

В турнира за двойки премията на шампионите е в размер от $ 3 200 за всеки от участниците и по 200 точки за Световната ранглиста. Останалите на второ място състезатели получават по $ 1 600 от наградния фонд и по 100 точки за ранглистата.

Официалната церемония по закриването на турнира се проведе веднага след награждаването на медалистите. В заключителните си думи кмета на гр. Панагюрище Никола Белишки заяви, че за гр. Панагюрище е изключителна чест да е домакин за втора поредна година на такова престижно спортно събитие като Asarel Bulgaria Open.

„На финала на този висок спортен форум искам да споделя своето лично удовлетворение от факта много хора станаха съпричастни и тази година за реализирането на идеята Asarel Bulgaria Open, която възникна преди година-две в „Асарел-Медет“ АД. Оказахме се заобиколени с нови съмишленици и много нови приятели! Благодаря на всички, които ни подкрепяха – на представителите на българската и Европейската федерация по тенис на маса, на Министерството на младежта и спорта, на ръководството на общината и всички спортни деятели, на организаторите и партньорите. Специална благодарност към доброволците, както и към всички приятели на тениса на маса“, каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на турнира.

По време на заключителната церемония Вики Елефтериаде, мениджър на турнира подчерта, че и второто издание на Asarel Bulgaria Open е изключително успешно и благодари на организаторите, доброволците и публиката, без които провеждането на престижния международен форум би било невъзможно.

Иван Александров, председател на Организационния комитет на Asarel Bulgaria Open, поздрави участниците в спортната надпревара и съобщи, че зала Арена Асарел и гр. Панагюрище ще имат честта да посрещнат отново топ състезатели по тенис на маса и за третото издание на турнира, което е планирано да се проведе през септември 2017 г.

Председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи благодарствен плакет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Специални гости на Официалната церемония по закриването на 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open бяха Никола Белишки, кмет на община Панагюрищe, проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на турнира, Роналд Креймър, президент на Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) и генералният секретар Ричард Скрътън, Стефан Китов, председател на Българската федерация по тенис на маса и Джан Ган Хеуй, представител на един от основните спонсори на турнира - Double Fish, Китай.

Всички те сърдечно поздравиха доброволците, които участваха в организацията, създадоха незабравима атмосфера и помогнаха за провеждането на състезанието на най-високо ниво.

Абонамент